İngiliz güvenlik yetkililerine göre İran, Irak’ta yeni kurulan hükümete müdahale girişimlerini eleştirenleri susturmak için ölüm mangalarını kullanıyor.

Ölüm mangalarının, İran Devrim Muhafızları’na bağlı seçkin Kudüs Gücü’nün komutanı Kasım Süleymani tarafından, İran’ın Irak siyasetine müdahalesine muhalif isimleri korkutmak amacıyla görevlendirildiği söyleniyor.

Ölüm mangaları, Irak’ta Mayıs ayında düzenlenen genel seçimlerden sonra, İran’ın Irak genelinde kontrolü ele almak için gösterdiği adayların yeterli oyu alamaması üzerine Irak’ta görevlendirildi.

Seçim kampanyaları boyunca İran, Tahran ile yakın ilişkileri nedeniyle görevden alınan eski başbakan Nuri El Maliki’yi destekledi.

Aynı zamanda İranlılar, başka bir İran yanlısı aday olan Hadi El Amiri’yi de destekleyerek hükümeti kuracak oyu alamamasına rağmen seçimdeki iddiasını korudu.

Irak silahlı kuvvetlerine askeri destek ve eğitim veren İngiliz yetkililer, Irak’ın politik kaderini değiştirmek amacıyla, İran etkisini eleştirenleri susturmak için, İran tarafından Kudüs Gücü'nden bazı ölüm mangalarının gönderildiğini söyledi.

Şimdiye kadar İranlı ölüm mangalarının en yüksek profilli ve meşhur kurbanı Eylül ayında Kudüs Güçleri tarafından öldürülen, Irak eski başbakanı Haydar El Abadi’nin yakın müttefiki Şakir El Temimi oldu.

Kanada ve Irak vatandaşı Şii bir Müslüman olan Tamimi (46), Bağdat’ta Şii ve Sünni Müslüman topluluklar arasındaki ilişkileri iyileştirme girişimlerinde rol alıyor, gösterişten uzak bir şekilde Irak’ın Suudi Arabistan ve Ürdün ile ilişkilerini yeniden düzeltmesi için çalışıyordu.

Güvenlik kaynakları İranlı suikastçıların Irak siyasetinin genelindeki muhalifleri hedef aldığını söyledi.

İran’ın ölüm mangalarının hedefleri arasındaki bir diğer kurban, daha önce İran tarafından korunmasına rağmen şu anda milliyetçi bir ajandayız hareket eden populist Şii lider Mukteda Sadr’ın yakın müttefiki Şevki Haddad oldu.

Haddad, geçen temmuz ayında İranlıları seçime hile karıştırmakla suçladıktan sonra öldürüldü. Bu esnada Iraklı Şii lider Ayetullah Ali Sistani’nin danışmanı Radi El Tai’ye, yeni hükümette İran etkisinin kırılması gerektiği sözlerinden sonra, Ağustos ayında kendisine yapılan suikast girişimi başarısız oldu.

İngiliz güvenlik yetkililerinin Telegraph’a söylediğine göre, “İran, suikast mangaları kullanıp Tahran’ı eleştirenleri susturarak Irak hükümetine karşı sindirme kampanyasını yoğunlaştırıyor. Bu apaçık bir şekilde Irak hükümetinin İran’ın Irak’a etkisini sonlandırmasını engelleme girişimi.”

İran bölgenin bilinen Şii süper gücü olarak Şii nüfusun bulunduğu Arap ülkelerinde ve komşusu Irak’ta Şii kitleler üzerindeki etkisini yükseltmekte kararlı. İslami rejimle yönetilen Tahran’ın uzun zamandır hedefinde.

İran halihazırda Arap dünyasının kalbinde; Irak ve Suriye’deki geleneksel Şii topluluklar üzerindeki etkisi aracılığıyla kendisine Tahran’dan Akdeniz’e uzanan bir etki alanı sunacak Şii hilalini inşa etme sürecinde.

İran destekli adayların Mayıs ayında yapılan seçimlerde çoğunluğu kazanamaması, İran'ın müdahalesini engelleme görevini üstlenecek pragmatist biri olan başbakan Abdul Mehdi’nin zaferi ile sonuçlandı.

Genelkurmay Başkanı General Mark Carleton Smith, Daily Telegraph’a geçtiğimiz günlerde verdiği demeçte İran için “kötücül etki” demiş ve “dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük tehlike” sözlerini kullanmıştı.

Ölüm mangalarını Irak’a göndermenin dışında, Kudüs Gücü ülkedeki askeri pozisyonunu da pekiştirme arayışında.

Ketaib Hizbullan (Hizbullah Tugayları) gibi Şii militanlardan müteşekkil örgütleri kullanarak Irak içinde Amerika ve diğer Batı devletlerini hedef almak amacıyla silah kaçırıyorlar.

Eylül ayında militanlar, Amerika'nın hedeflerine karşı iki saldırı başlatmakla suçlanmıştı. (Amerika'nın Bağdat Büyükelçiliği ve Basra'daki konsolosluğu.)