Reuters'in İranlı, dokuz Suriyeli, İsrailli ve Batılı kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre İran'ın stratejik müttefiki Suriye'ye, silah ve askeri teçhizat taşımak için deprem yardım uçuşlarını kullandığı iddia edildi.

Kaynaklar Reuters'e, amacın İran'ın Suriye'de İsrail'e karşı savunmasını desteklemek ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'i güçlendirmek olduğunu söylediği bildirildi.

Kaynaklar, Suriye'nin kuzeyinde ve Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından İran'dan yüzlerce uçak ikmal malzemesi getirmek üzere Suriye'nin Halep, Şam ve Lazkiye havaalanlarına iniş yapmaya başladı ve bu durum yedi hafta sürdü. Birleşmiş Milletler'e göre tüm Suriye'de 6 biden fazla insan öldü.

Kaynaklar, tedarik edilen malzemelerin arasında gelişmiş iletişim ekipmanı, radar pilleri ve Suriye'nin iç savaşında İran tarafından sağlanan hava savunma sisteminin planlanan bir yükseltmesi için gerekli yedek parçaları içerdiğini söyledi.

İran'ın New York'taki Birleşmiş Milletler nezdindeki misyonu, İran'ın depremlerden sonra Suriye'deki ağını güçlendirmek ve Esad'a yardım etmek için askeri teçhizat taşımak için insani yardım uçaklarını kullanıp kullanmadığı sorulduğunda, "Bu doğru değil" yanıtını verdi.

Suriye hükümeti yorum talebine yanıt vermedi.

Bölgesel kaynaklar Reuters'e, İsrail'in Suriye'ye silah akışının hızla farkına vardığını ve buna karşı koymak için saldırgan bir kampanya başlattığını söyledi.

İsrail ordusunda içeriden bilgi sahibi ve eski bir araştırma başkanı ve Stratejik İşler Bakanlığı'nın eski genel müdürü Tuğgeneral Yossi Kuperwasser, İsrail'in sevkiyatlara yönelik hava saldırılarının istihbarata dayandığını ve İsrail ordusunun hangi kamyonu uzun süredir bildiğini söyledi.

Yardımın ağırlıklı olarak Suriye'nin kuzeyindeki Halep havaalanına teslim edildiği haberde geçen diğer bir ayrıntı. Sevkiyatların, Hassan Mehdoui liderliğindeki İran Devrim Muhafızlarının yabancı casusluk ve paramiliter kolu olan Kudüs Gücü'nün 18 bin Suriye tümeni tarafından organize edildiği belirtildi.