Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından bugün (Çarşamba) yayınlanan bir rapora göre, İran'ın protestolara yönelik baskıları dünya çapında hapsedilen gazeteci sayısının 2022'de 533'e çıkarak rekor seviyeye ulaştığını belirtti. Fransa merkezli STK'ya göre bu rakam, 2021'de 488 idi.
110 ile "dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi" olmaya devam eden Çin'i Myanmar (62), Vietnam (39) ve Beyaz Rusya (31) izliyor.
RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire yaptığı açıklamada, "Diktatör ve otoriter rejimler, gazetecileri hapse atarak hapishanelerini her zamankinden daha hızlı dolduruyor" dedi.
Gözaltına alınan gazeteci sayısındaki bu yeni rekor, hükümetlere direnmenin ve gazetecilik özgürlüğü, bağımsızlık ve çoğulculuk idealini somutlaştıran herkese aktif dayanışmamızı genişletmenin aciliyetini ortaya koyuyor."
İran'ın, ülkenin katı kıyafet kurallarını ihlal ettiği için tutuklanan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin gözaltında ölümü üzerine Eylül ayında patlak veren protestolardan bu yana "benzeri görülmemiş" bir şekilde 34 medya profesyonelini hapse attıldığı belirtiliyor.
Hapisteki kadın gazeteci sayısı da dünya çapında tüm zamanların en yüksek seviyesinde ve 2021'den bu yana 60'tan 78'e yükseliyor.
Protestolar sırasında tutuklanan 15 kadın gazeteciden İranlı Nilufer Hamedi ve Elahe Mohammadi'nin Amini'nin ölümüne dikkat çektikleri için şimdi olası bir ölüm cezasıyla karşı karşıyalar.
STK, Pazartesi günü Cesaret Ödülü'nü son on yılda defalarca hapse atılan Nergis Mohammadi'ye verdi.
Hapisteki gazetecilerin dörtte üçü Asya ve Orta Doğu'da yoğunlaşırken, RSF, Ukrayna'yı işgalinden bu yana Rusya'da medya baskısının keskin bir şekilde arttığına dikkat çekiyor.
Son iki yılda öldürülen gazetecilerin sayısı sırasıyla 48 ve 50 ile "tarihi düşük seviyeler"den, özellikle Ukrayna'daki savaş nedeniyle bu sayı 57'ye yükseldi.
RSF, 2022'de dünya çapında öldürülen medya çalışanlarının yaklaşık yüzde 80'inin organize suç ve yolsuzluk vakaları gibi "işleri veya haber yaptıkları hikayelerle bağlantılı olarak kasıtlı olarak hedef alındığını"açıkladı.