İsfahan’da bir etkinlikte konuşan İslami, İran’ın nükleer programına dair açıklamalarda bulundu.
İslami, mecliste çıkarılan yasa dahilinde uranyum zenginleştirme çalışmalarının azami seviyede devam ettiğini belirterek, “Batılıların hızlı bir şekilde müzakere masasına gelmesini sağlayan azami yüzde 60'lık bir tavan ile zenginleştirme yapılıyor. Yaptırımların kaldırılmasıyla hem yüzde 20 hem yüzde 5 zenginleştirme devam edecek." ifadelerini kullandı.
DEVLET TARAFINDAN ALINAN HERHANGİ BİR KARAR UYGULANABİLİR
Nükleer programdaki adımların tersine dönmesinin de mümkün olduğunu ifade eden İslami, “Devlet tarafından alınan herhangi bir karar uygulanabilir.” dedi.
İslami, ülkesinin nükleer silah peşinde olmadığını belirterek, "İran 47 yıldır Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı üyesi ve Ajansın nükleer silahların yayılmasının önlenmesine ilişkin anlaşmasının da imzacısıdır. İran en sıkı denetimlere izin vermesine rağmen hala nükleer silah yapmakla suçlanıyor." söyleminde bulundu.
NÜKLEER ANLAŞMANIN İZİN VERDİĞİ ORAN 3,67
İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasında 2015'te imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşma, Tahran'a yüzde 3,67 oranında uranyum zenginleştirme faaliyetini sürdürme izni veriyor.
ABD'nin 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilmesinden bir yıl sonra anlaşmadaki taahhütlerini durduran İran, 17 Nisan'da yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştirdiğini açıklamıştı.
VİYANA MÜZAKERELERİ
Nükleer anlaşmanın yeniden tam anlamıyla uygulanmasını sağlama ve ABD'nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı görüşmeler, Rusya, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere ve İran'dan üst düzey temsilcilerin katılımıyla Viyana'da gerçekleşiyorken, Washington ise Avrupa Birliği (AB) aracılığıyla görüşmelere dolaylı katılım sağlıyor.
Taraflar, görüşmelerde karar aşamasına girildiğini belirtirken, anlaşmanın Avrupalı tarafları İngiltere, Fransa ve Almanya ile ABD, müzakerelerin kapsamını Tahran'ın balistik füze programı ve bölgesel nüfuzu gibi kendileri için endişeye neden olan çeşitli meselelerle genişletmek istese de İran bu talepleri reddediyor.