Orta Doğu

İran'da, İsrail'e karşı tepki konusunda yetkililerden farklı açıklamalar geliyor

İranlı yetkililerden İsrail'e karşı verilecek tepki konusunda farklı açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Abone Ol

İran, Hamas lideri İsmail Heniyye'ye suikast, Lübnan'da İran'ın Beyrut Büyükelçisinin de yaralandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatıldığı saldırı ve İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a başlattığı ağır saldırılar sonrasında ABD'nin açık desteğiyle bölgedeki saldırganlığını genişleten İsrail'e karşı atabileceği adımların hesaplarını yapıyor.

Bu hesaplar yapılırken İran'da önemli isimlerden İsrail'e nasıl tepki verilmesine ilişkin farklı açıklamalar yapılıyor.

Öncelikle Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, New York'ta ABD medyasının üst düzey temsilcileriyle yaptığı görüşmede, "İran, İsrail'in de silah bırakması şartıyla silahlarını bırakmaya hazırdır." ifadesini kullandı. Bu ifade İranlı yetkililer tarafından önce yalanlandı ancak daha sonra yayınlanan ses kaydında Pezeşkiyan'ın söz konusu ifadeleri kullandığı anlaşıldı.

Pezeşkiyan'ın sözleri, İran'da bazı muhafazakarların tepkisini çekti. İran lideri Ali Hamaney'in temsilcisi konumundaki köklü Keyhan Gazetesinin Müdürü Hüseyin Şeriatmedari, "Bu ifadeler Rehber'in açık görüşleri ve İran liderliğinin stratejisiyle çelişiyor. Sayın Pezeşkiyan'ın siyaset alanından az bilgisi var." ifadeleriyle Cumhurbaşkanını eleştirdi.

İran'ın önde gelen din adamlarından ve helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin kayınpederi Ayetullah Alemu'l Huda da "ülkede bazı siyasi kesimlerin İsrail'in bölgedeki saldırganlığına karşı ihtiyat tavsiye ettiğini ancak bunun İslam'a uygun olmadığını" söyleyerek tartışmalara dahil oldu.

İran'ın eski Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ise "entekhab.ir" adlı haber sitesine yaptığı açıklamada, İran ile İsrail arasındaki gerginliğin "kaçınılmaz olarak savaşa doğru gittiğini" savundu.

Salihi, İsrail'in Batılı güçleri de arkasına alarak, ülkesini savaşa çekme peşinde olduğunu ve İran'ın bu konuda İsrail'in tuzağına düşmemesinin daha uygun olacağını belirterek, "İsrail'in oyun alanını belirlemesine izin vermemeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

İran siyasetinde etkinliği olan bu isimlerin görüşlerinin arasında Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD'de CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin gelişmiş silahlarla desteklediği İsrail'e karşı tek başına karşı koyamayacağını ve İsrail'in saldırganlığının durdurulması için uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ise dün New York'ta İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Lübnan'da topyekün bir savaşa müsamaha gösterilemez ve İran böylesine önemli bir gelişmeye kayıtsız kalmayacaktır." dedi.

Erakçi'nin, bugün yaptığı açıklamada ise "Hizbullah’ın Lübnan’ı tek başına savunabilme kapasitesine sahip olduğunu" söylemesi de dikkatleri çekti.

İran lideri Ali Hamaney de İsrail'in Lübnan'a kapsamlı saldırılar başlatmasının ardından konuya ilişkin dün konuştu. Üst düzey askeri yetkililer ve gazileri kabul ettiği toplantıda konuşan Hamaney, "Lübnan'da Hizbullah'ın İsrail'in saldırılarından ağır darbe aldığını" kabul etti. Hamaney, buna rağmen "Hizbullah'ın sahip olduğu gücün, düşmanlarının tahmin ettiğinden çok daha büyük olduğunu ve komutanlarına yönelik hedefli saldırılarla yıkılmayacağını ve nihai zaferin Filistinliler ile Hizbullah'a ait olacağını" söyledi.