İslam dünyasının dört bir yanından Ayasofya-i Kebir Camii açılışına dair tebrikler ve kutlama mesajları geldi.
Fas
Fas'ta Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 86 yıl sonra kılınan ilk cuma namazı sevinçle karşılandı. Yerel basında namaz canlı yayınlarla aktarılırken, sosyal medya kullanıcıları çeşitli platformlarda camiden fotoğraf ve görüntüler paylaşarak, mutluluğunu ifade etti.
Faslı aktivist İbrahim Mücahid, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ayasofya Camisi'ndeki ilk cuma namazında Kuran-ı Kerim okuduğunu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın hutbeye kılıçla çıktığını aktararak, "Erdoğan gururun adresi." değerlendirmesini yaptı.
Tayland
Tayland'ın güneyindeki Pattani eyaletinde Fatoni ve Prince of Songkla üniversitelerinin öğrenci kulüpleri, cuma namazı sonrası Pattani Merkez Camisi'nde düzenledikleri etkinlikte Ayasofya-i Kebir Camii'nin ibadete açılmasından ötürü şükür duası yaptı.
Cezayir
Cezayir Müslüman Alimler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yahya Sari, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının, "modern Türkiye tarihinde büyük bir ilerleme" olduğunu ifade etti.
Atılan bu adımın karşısında yer alarak muhalefet edenlerin, siyasi tutumları sebebiyle böyle davrandığını, insan haklarını ya da Hristiyanların haklarını savunma amaçları bulunmadığını vurguladı.
Bosna Hersek
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camisi Müezzini Vehbija Secerovic, Bosna Hersek'ten İstanbul'a gidecek turistlerin mutlaka Ayasofya-i Kebir Camii'ni ziyaret etmeleri tavsiyesinde bulunarak, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a minnetlerini iletti.
Filistin
Kudüs ve Filistin Müftüsü Şeyh Hüseyin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ayasofya'nın Mescid-i Aksa'nın özgürlüğüne kavuşmasının anahtarı olduğu yönündeki açıklamasına işaret ederek, "Allah'tan bunu gerçekleşmesini dileriz. Tabi Aksa'nın kurtarılması sadece Türkiye'nin değil tüm İslam aleminin üstüne vazifedir." diye konuştu.
İşgal altındaki Batı Şeria'nın güneyinde yer alan El-Halil'deki Harem-i İbrahim Camisi Müdürü Şeyh Hıfzı Ebu Suneyne, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin yeniden ibadete açılmasından sevinç duyduğunu ifade etti.
Özbekistan
Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Erdoğan'la görüşmesinde, Ayasofya-i Kebir Camii'nin açılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.
KKTC
KKTC Başbakanı Ersin Tatar:
"1453'te Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonra Ayasofya Türklerin yönetiminde olmuştur. Dolayısıyla tekrar cami olarak açılması en doğalıydı. Hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum."
Brüksel
Brüksel'deki Belçika İslam ve Kültür Merkezinde bulunan camide kılınan cuma namazı soruları yanıtlayan Müslümanlardan Süleyman Murtaza, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının İslam alemi için çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
Nijerya
Nijerya'nın Lagos eyaletinin önde gelen ailelerinden Şitta Bey ailesinin lideri Alhajj Nurudeen Alamu Şitta Bey, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin ibadete açılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Şitta Bey, yaptığı açıklamada, "Sultan 2. Mehmed'in dileği şimdi tamamlandı. Bugün tüm Müslümanlar için gurur verici bir an." şeklinde konuştu.
Ürdün
İhvan'ın siyasi kanadı İslami Çalışma Cephesi Partisi (İÇCP) Genel Sekreteri Murad el-Adayile, "Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması Türkiye'nin Batı'ya bağlılıktan kurtuluşunun ilanı anlamına geliyor" dedi.
Cuma namazına olan ilginin de bu ümmetin dinine ve ümmetine bağlı kalacağının delili olduğuna işaret eden Adayile, bunun dışında tüm çabaların başarısızlığa uğrayacağını söyledi.
Yermuk Üniversitesi'nden öğretim üyesi Vasfi eş-Şera da "Ayasofya'nın yeniden camiye çevrilmesi Türk devletinin uluslararası siyasetteki gücünü ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.
Yemen
Yemenliler sosyal medyadaki hesaplarında Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin açılış programı ve ilk cuma namazına ilişkin görselleri, memnuniyetlerini ve duydukları gururu dile getiren mesajlarla paylaştı.
Yemenli ünlü araştırmacı yazar Yasin et-Temimi yaptığı açıklamada, şer odaklarının Müslüman halkların iradelerine galip gelme çabalarının son demlerini yaşadığını, bu yönüyle Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin Yemenliler için büyük bir müjde olduğunu vurguladı.
Katar
Katar'daki gazeteler bugünkü nüshalarında Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde kılınan ilk cuma namazını "Tarihi gün" olarak niteledi.
Al-sharq gazetesi başlıklarından birini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "(Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi) Tüm insanlığın bir kültür mirası olarak her dinden insanların gelip gezebileceği bir yer." açıklamasına ayırdı.
Japonya
Japon basınındaki haberlerde Ayasofya-i Kebir Camii'nin 86 yıl sonra müzeden camiye döndürülmesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve siyasi liderlerin ilk cuma namazına katılması ve cami dönüşümündeki iç reforma değinildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kur'an-ı Kerim okuduğu fotoğrafın kullanıldığı haberde, "Namazda örtülecek Hristiyanlık motifleri daha sonra açılacak ve tüm ziyaretçiler Ayasofya'yı ücretsiz gezebilecek." bilgisi yer aldı.
Yomiuri Shimbun, "Dünya mirası Ayasofya 'camileştirilerek' ibadete açıldı" başlığını kullandığı haberinde, Bizans İmparatorluğundan itibaren Ayasofya'nın tarihine ve İstanbul'un fethiyle Osmanlı Devleti'nin kontrolüne geçmesine değinildi.