Alman hükümetinin desteğiyle Türkiye’de yayın yapan Deutsche Welle Türkçe’ye (DW) konuk olan Mustafa İslamoğlu, Ayasofya'nın camiye çevrilmesinin Kur'an-ı Kerim’e uygun olmadığını öne sürdü.

Daha önce yapmış olduğu açıklamaların aksini savunan İslamoğlu, İslam’a ve Müslümanlara yönelik yaptığı olumsuz haberleri yayın politikası haline getiren ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın (DİB) yürüttüğü faaliyetleri hedef alan DW’ye konuk oldu.

Her fırsatta Kur’an-ı Kerim adına konuşma cüretinde bulunan İslamoğlu, Nevşin Mengü'nün sorularını yanıtlarken, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin açılışında hutbeye kılıçla çıkmasını eleştirdi.

KUR'AN'IN KABUL ETMEDİĞİ BİR EYLEMDİR

Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi ve fetih kavramıyla ilgili konuşan İslamoğlu, “Ayasofya’nın camiye çevrilmesi esasen Kur’an’a aykırı bir eylemdir. Kur’an’ın kabul etmediği bir eylemdir” dedi.

İslamoğlu, "Fetih Suresi'ni okuyorlar İstanbul’un alınışında. Ne kadar cehalet var görüyor musunuz, farkında mısınız? Dolayısıyla kılıçla hutbeye çıkmalar falan fetih bu değil. Fetih aslında bir insan yüreğinin fethedilmesidir. İki insan yüreğinin buluşmasıdır" ifadelerini kullandı.

Daha önce yaptığı açıklamalarda kader inancını inkar eden ve Hz. Adem'in babası olduğunu öne süren İslamoğlu’nun açıklamaları sosyal medyada tepki çekti.

İslamoğlu'nun tartışmalı sözleri, Ayasofya hakkında daha önce yaptığı açıklamaları gündeme getirdi. İslamoğlu, bir sohbetinde Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili gelen bir soruya verdiği cevapta, diğer dinlerin ibadet edebilecekleri bir mekan varsa, bazı yapıların camiye çevrilebileceğini belirtmiş ve “Bir şehir kılıçla fetih olunursa, şehrin en büyük mabedi İslam mabedine çevrilir ve bu bir egemenlik hakkıdır. İstanbul zamanında teslim olsaydı, direnmeseydi Fatih Ayasofya’yı camiye çeviremezdi” ifadelerini kullanmıştı.

DW TÜRKÇE TAKSİM CAMİİ’NE DE KARŞI ÇIKMIŞTI

Taksim Camii’nın açılışını siyasi bir hamle olarak lanse eden DW Türkçe, Taksim’de cami yapımına ihtiyaç olmadığını savunmuştu.

DW Türkçe, sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda, “Türkiye tarihinde uzun süredir tartışılan ve yapımına karşı çıkan çok sayıda mahkeme kararı bulunan Taksim Camii açılıyor. Peki, Taksim Camii projesi siyasal iktidar için ideolojik olarak ne ifade ediyor” ifadelerini kullanmıştı.