Orta Doğu

İsrail casus yazılımı "Pegasus": Listede dünya liderinin telefon numarası çıktı

Abone Ol

İsrailli teknoloji şirketi NSO'nun geliştirdiği casus yazılım Pegasus'un kullanıldığı cep telefonlarına yönelik yeni bilgiler ortaya atıldı. Dünya genelinde cep telefonları hedef alınan gazeteci, muhalif ve siyasetçiler arasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da olduğu iddia edildi.

İsrail'in casus yazılımı Pegasus

Uluslararası Af Örgütü ve farklı ülkelerden basın kuruluşlarıyla birlikte yapılan ortak araştırmada yer alan Paris merkezli medya kuruluşu Forbidden Stories, Macron'a ait bir cep telefonunun da listede olduğunu duyurdu. Forbidden Stories'in Başkanı Laurent Richard, Macron'a ait bir telefon numarasının listede yer aldığını ancak telefona gerçekten sızılıp sızılmadığının henüz netlik kazanmadığını belirtti.

Dünya genelinden 50 binin üzerinde numaranın yer aldığı listede Macron'un yanı sıra Fransız hükümet yetkillilerinin de olduğu bildirildi. Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "iddiaların doğrulanması durmunda, "son derece ciddi" oldukları belirtildi. Ve böyle bir durumda "bu karanlığı aydınlatmak için" her şeyin yapılacağı ifade edildi.

Fransa'da gazetecilerin cep telefonlarına sızıldığı iddiaları üzerine Salı günü soruşturma başlatıldı. Paris Savcılığı, soruşturmanın "kişisel hakları ihlal" suçunu da kapsadığını belirtti. Fransız basınında yer alan haberlere göre, Pegasus yazılımıyla, bilgileri ifşa portalı Mediapart ve Canard enchaîné gazetesinde çalışan gazetecilerin cep telefonları izlendi.

Pegasus yazılımı, "siber silah" olarak sınıflandırılıyor ve sadece devletlere "terörle mücadele" kapsamında satılıyor. On binlerce kişinin yer aldığı listede birçok ülkeden gazeteci, siyasetçi, muhalif ve iş insanı yer alıyor. Süddeutsche Zeitung'un haberine göre listede şimdiye kadar 14 devlet ve hükümet başkanına ait numara tespit edildi. Listede eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Fas Kralı 6. Muhammed ve yakın çevresi ve Pakistan Başbakanı İmran Han'n numaraları da yer alıyor.

BM endişeli

Birleşmiş Milletler de izleme iddiaları üzerine ABD yönetimine başvurma kararı aldı. BM Genel Sekter Sözcülerinden Ferhan Haq, Genel Sekreter Antonio Guterres ya da diğer BM yetkililerinin de listede olup olmadığına dair bilgi vermezken, BM yetkililerinin iletişimine dair bildirilen her ihlalin endişe sebebi olduğunu ifade etti.

Pegasus yazılımı ile cep telefonlarına sızıldığına yönelik iddia, aralarında Alman Süddeutsche Zeitung, WDR ve NDR yayın kuruluşlarının da olduğu dünya genelinden gazeteler, Uluslararası Af Örgütü ve Forbidden Stories'in araştırmaları sonucunda ortaya atıldı.

Casus yazılım Pegasus

İsrail merkezli NSO Group adlı şirketin ürettiği "Pegasus" isimli casus yazılım aracılığıyla küresel çapta gazeteci, aktivist, avukat ve siyasilerin hedef alındığı öne sürülerek, en az 10 hükümetin bu şirketin müşterisi olduğu iddia edildi.

Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Ruanda, Suudi Arabistan, Macaristan, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) başta olmak üzere en az 10 hükümetin NSO Group'un müşterisi olduğu iddia edildi.

Casus yazılımın aktivist, gazeteci, avukat ve siyasileri hedef almak için kullanan hükümetlere satıldığı öne sürüldü.

Bir telefonu "gözetleme" cihazına dönüştürebilen bu casus yazılımla, kullanıcının bilgisi ve izni olmadan mikrofon, kamera, mesajlar, ses kayıtları ve rehber gibi çok sayıda uygulamaya erişim sağlanabiliyor.

Öte yandan Ruanda, Fas, Hindistan ve Macaristan, 50 binden fazla telefon numarasının olduğu listede adı geçen kişilerin telefonlarını hacklemek için Pegasus'u kullandıkları iddialarını yalanladı. Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Suudi Arabistan, Meksika ve BAE hükümetleri ise iddialara yanıt vermekten kaçındı.

NSO Group da hakkındaki tüm suçlamaları reddederek, "terörizm ve ciddi suçlarla mücadele etmelerine yardımcı olmak için ülkelere ya da kolluk kuvvetlerine teknoloji hizmeti verdiğini" ileri sürüyor.

ortadoguhaber.com / DW