İsrail Kanal 13, 16 Nisan 2024 Salı günü yayınladığı bir haberde, konvoyun engellenmesi için yoğun bir şekilde hazırlık yapıldığını ve konvoyun Türkiye'den ayrılmasını engellemek amacıyla üst düzey güvenlik yetkililerinin Ankara'daki yetkililerle temas halinde olduğunu ilk kez duyurdu.
Kanal ayrıca İsrail'in şu anda Gazze'ye 3 yardım gemisinin gelmesi için hazırlık yaptığını açıkladı.
İki yolcu gemisi ve bir kargo gemisinin Mısır'da denetlenmesi ve oradan Gazze kıyılarına ulaşması da dahil olmak üzere bir dizi çözüm üzerinde duruluyor.
İsrail'in elindeki bilgilere göre, aralarında gazeteciler, milletvekilleri ve Türkiye'nin tanınmış simalarının da bulunduğu yaklaşık 1.200 kişinin Özgürlük Filosunda gemisinde yer alması bekleniyor.
Kanal, İsrail'in yardımların kontrolsüz bir şekilde girmesine izin veremeyeceğini belirterek, "bu nedenle İsrail Savunma Kuvvetleri ve Dışişleri Bakanlığı'nda olayın ilk etapta nasıl önlenebileceğine dair tartışmalar yapılıyor" dedi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın kısa bir süre önce ABD ve İngiltere'ye konuya müdahale etmeleri ve "Marmara Filosu 2 "nin ilerlemesini engellemeleri çağrısında bulunduğunu da kaydeden Bakanlık, konuyla ilgili olarak Türk yetkililerle görüştüklerini söyledi ve " Türk yetkililerle diyaloğun devam ettiğini " vurguladı.
Mavi Marmara'dan Özgürlük Filosuna
Kanal haberinde, Türk gemisinin Gazze Şeridi'ndeki kuşatmayı kırmak amacıyla 36 Arap ve yabancı ülkeden 750 aktivist ve yardım taşıyan bir dizi geminin yer aldığı Özgürlük Filosuna katıldığı 2010 yılındaki Mavi Marmara olayına atıfta bulundu.
Filistin açıklarında uluslararası sularda seyrederken İsrail ordusunun saldırısına uğramış, 10 Türk vatandaşı hayatını kaybetmiş, 56 kişi yaralanmış, aktivistler hapsedilmiş, işkence görmüş, sorgulanmış, özel mülklerine el konulmuş ve gemiye el konulmuştur.
Mevcut filo 12 ülkeden Gazze halkına yardım götürecek ve Türkiye amacının iki yönlü olduğunu belirtiyor: Gazze halkına yardım etmek ve İsrail ablukasını kırmak.
Türk yetkililerle tam bir koordinasyon içinde yola çıkması beklenen yardım filosuna, bu adımı teşvik etmek amacıyla İHHBaşkanı Bülent Yıldırım liderlik ederken, yolcuların zarar görmesini önlemek amacıyla Türk istihbaratının başı da yardım filosunun denize açılmasına ilişkin düzenlemelere dahil oldu.
Filonun hareketinden önce bir basın toplantısı düzenleyen Yıldırım, yardım filosunda Misrata limanından ayrılacak bir Libya gemisi, Sayda'dan ayrılacak bir Lübnan gemisi ve bir Türk limanından ayrılacak bir başka Türk gemisinin yer alacağını, gemilerin Mısır'ın El Ariş limanına gideceğini ve buradan Refah kentine geçeceğini açıkladı.
Yıldırım şunları söyledi: "Hiç kimse İsrail'in Gazze'deki soykırımına sessiz kalamaz, Gazze'yi ve sakinlerini korkunç bir savaşın acımasızlığından kurtarmalıyız."
Gemiler Gazze Şeridi'ne insani yardımın yanı sıra Türkiye, Kanada, Güney Afrika, İspanya, Amerika Birleşik Devletleri, Malezya ve İsveç'ten çok sayıda gazeteci ve uluslararası kuruluş aktivistini de taşıyacak.
[İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Orta Doğu Haber’in editoryal politikasını yansıtmayabilir.]