Wall Street Journal , Fas Kraliyet Silahlı Kuvvetlerinin İsrail gözetimi ve uzmanlığı ile savaş uçağı üretmek için iki fabrika kuracağını bildirdi. Bu, krallığın şu anda Çin ve Türkiye'den satın aldıklarına kıyasla düşük maliyetle gelişmiş insansız hava araçları üretmesini sağlayacak.
Geçen Temmuz ayında Fas ve İsrail arasında imzalanan askeri anlaşmaya göre Tel Aviv, insansız hava aracı üretim teknolojisini Rabat'a aktarmayı taahhüt ediyor.
Tel Aviv'in desteğiyle bu insansız hava araçları, Fas'taki iki askeri üste daha düşük maliyetle üretilecek.
İsrail askeri kaynaklarına göre, aylar içinde Fas'ta üretilecek savaş insansız hava araçları, gözetleme görevlerinin yürütülmesine, uzaktan istihbarat bilgisinin toplanmasına ve çatışmalara katılıma olanak sağlayacak.
Radio France Internationale ( RFI ), Fas'ın insansız hava aracı üreten ilk Afrika ülkesi olduğunu bildirdi.
RFI , Fas'ın gerçek bir filo oluşturan ve belki de Kuzey Afrika'nın en gelişmişi olan Çin, Türkiye, Fransa ve İsrail gibi birçok ülkeden drone satın aldığını açıkladı. Ancak Rabat'ın hırsı artık sadece satın almakla sınırlı değil; bunun yerine, İsrail'in yardımıyla Fas topraklarında insansız hava araçları üretmeye çalışıyor.
RFI'ye göre Fas, birkaç yıldır çeşitli alanlarda silahlanmasına hız veriyor. Bu bağlamda yakın zamanda Batı Sahra'da dronları kullanarak Polisario Cephesi aktivistlerini ve bazen de tampon bölgeye giren Cezayirli veya Moritanyalı sivilleri hedef aldı.
RFI , dronların Fas'ın dünyadaki çatışma alanlarında etkinliğini kanıtlamış güçlü ve gelişmiş bir araçtan faydalanmasını sağladığını da sözlerine ekledi.
Fas ve İsrail, ABD'nin Fas'ın Cezayir destekli Polisario Cephesi tarafından tartışılan Batı Sahra üzerindeki egemenliğini tanıdığı üçlü bir anlaşmanın parçası olarak 2020'nin sonlarında diplomatik ilişkilere yeniden başladı.
İsrail ve Fas, Temmuz ayında Rabat'ta İsrail Savunma Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi tarafından krallıktaki bir dizi üst düzey yetkiliyle yapılan görüşmelerde askeri işbirliğini güçlendirdi.
Fas ve İsrail arasındaki yakınlaşma hızı, İsrail ile birçok Arap ülkesi arasında Washington'un desteğiyle imzalanan İbrahim Anlaşmaları çerçevesinde Aralık 2020'de gerçekleşen diplomatik normalleşmeden bu yana hızlandı.