Reuters'in haberine göre, İsrailli bir petrol ve gaz firması, Akdeniz Tamar gaz sahasındaki yüzde 22 hissesini BAE devlet holding şirketine satmak için bağlayıcı olmayan bir anlaşma imzaladı.

Anlaşma, Delek Drilling adlı şirketin Doğu Akdeniz’deki gaz sahasının bir kısmını Abu Dabi'deki Mubadala Petroleum'a 1,1 milyar dolara sattığını gösteriyor.

Tamar gaz sahası İsrail'in en önemli enerji projelerinden biri ve her yıl 11 milyar metreküp gaz üretebiliyor.

2013 yılında üretime başlanan Tamar’de 238 milyar metreküp doğal gaz rezervi olduğu tahmin ediliyor.

Delek Drilling CEO'su Yossi Abu, potansiyel satışı, "Doğal gazın bölgede bir işbirliği kaynağı haline geldiği Orta Doğu'daki stratejik uyumun bir parçası olarak” övdü.

Delek, yaptığı açıklamada anlaşmayı Mayıs ayı sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini, ancak İsrail hükümetinin onayını gerektiğini söyledi.

Mubadala Petroleum’dan yapılan açıklamada anlaşma için "enerji geçiş hedeflerimiz doğrultusunda doğal gaza dayalı portföyümüzü güçlendiren yüksek kaliteli yatırımlar arama stratejimiz doğrultusunda" imzalandı ifadeleri kullanıldı.

Anlaşma, İsrail ve BAE'nin geçen yıl ilişkileri normalleştirmesinden bu yana imzalanacak en önemli anlaşmalardan biri olabilir.

BAE, geçen yıl İsrail ile bağları normalleştiren üçüncü Arap ülkesi oldu.

Arap ve Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkeler, tarihsel olarak, Filistinlilerle dayanışma içinde oldukları için İsrail ile ekonomik ve diplomatik ilişkilerden kaçınıyor.