İsrail hükümetinden yapılan açıklamaya göre Başbakan Bennett, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile Kudüs'te görüştü.
Bennett, İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmaları devam ederken, müzakerelere süre sınırı olmaksızın devam edilmesinin yalnızca İran'ın çıkarlarına hizmet edeceğini belirtti.
Alman bakanla görüşmesinde, İran'la nükleer anlaşmaya dönülmesi için Viyana müzakerelerine bir zaman sınırı konulması gerektiğini kaydeden Bennett, İran'la nükleer anlaşmanın imzalanmasının tüm bölgeyi tehlikeye atacak bir hata olduğunu bildirdi.
Baerbock, İsrail, Filistin ve Ürdün'ü kapsayan bölge turunun ilk durağında Başbakan Bennett'ten önce İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile görüşmüştü.
Lapid, görüşme sonrasında yapmış olduğu açıklamada, "Nükleer bir İran, sadece bölge için değil tüm dünya için bir tehdit. E-3 ülkeleri (nükleer görüşmelere katılan Avrupa ülkeleri), İran'ın nükleer program dışındaki tehdidini göz ardı edemez." demişti.
Alman Dışişleri Bakanı, bölgesel ziyareti kapsamında, Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile de bir araya gelecek.
İRAN’IN NÜKLEER GÖRÜŞMELERİ VİYANA’DA DEVAM EDİYOR
İsrail'in karşı çıktığı ancak ABD ile İran'ın Temmuz 2015'te vardığı nükleer anlaşma, Ocak 2016'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) de onayıyla yürürlüğe girmiş, ABD 2018 yılında eski Başkanı Donald Trump döneminde anlaşmadan çekilmişti.
Nükleer anlaşmanın yeniden tam anlamıyla uygulanmasını sağlama ve ABD'nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı görüşmeler, Rusya, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere ve İran'dan üst düzey temsilcilerin katılımıyla Viyana'da gerçekleşiyorken, Washington ise Avrupa Birliği (AB) aracılığıyla görüşmelere dolaylı katılım sağlıyor.