New York’ta ilhak planına tepki

İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria'yı ilhak planı ABD'nin New Jersey eyaletinde protesto edildi. İsrail yönetimi karşıtı Ortodoks Yahudi ve Müslümanlardan oluşan bir grup gösterici, İsrail'in Filistin'deki işgalci politikalarını protesto etti. ''Filistinlilerin hayatı değerli'', ''Filistin için özgürlük'' yazılı dövizler taşıyan göstericiler, İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak planlarına tepki gösterdi.

Almanya'da İsrail'in "ilhak" planı protesto edildi

Almanya'nın başkenti Berlin'de, İsrail'in, işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan gayrimeşru Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'ni "ilhak" planı protesto edildi. Berlin'deki Filistinlilerin kurduğu derneklerin çağrısıyla Federal Meclis (Reichstag) binasının önünde düzenlenen gösteriye, yüzlerce kişi katıldı. Göstericiler "Toprak gasbı suçtur, ses çıkarmamak da", "Tutuklu olan tüm Filistinliler serbest bırakılsın", "İlhaka hayır - Filistin'de ırkçı ayrımcılığı durdurun" ve "İşgal son bulursa barış başlar" şeklinde döviz ve pankartlar taşındı.

Avusturya'da "Filistin ile dayanışma" gösterisi

Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen gösteride, İsrail'in, işgal altında tuttuğu Filistin topraklarını "ilhak planı" protesto edildi. Mariahilfer Caddesi'nde buluşan göstericiler, "Filistin'e özgürlük", "Emperyalizm ve devlet ırkçılığı kahrolsun" yazılı pankartlar açtı. Burada yapılan konuşmalarda, İsrail'in, 72 yıldır sistematik bir şekilde Filistinlilerin haklarını gasp ettiği ve bugüne kadar alınan Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu (BMGK) kararlarına uymadığı ifade edildi.

Lübnan'daki Filistinli mülteciler, İsrail'in ilhak planını protesto etti

Lübnan'daki Filistinli mülteciler, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'nın bazı bölümlerini ilhak planını, önceki gün gerçekleştirdikleri genel grevle protesto etti. İsrail'in ilhak planını protesto amacıyla başkent Beyrut ve diğer bölgelerdeki kamplarda genel greve gidildi.

Beyrut şehir merkezinde yer alan Mar İlyas Mülteci Kampı'nda bir araya gelen onlarca Filistinli, "Batı Şeria'yı işgalcilere bırakmayacağız" yazılı pankartlarla Filistin bayrakları taşıyarak söz konusu ilhak planını kabul etmeyeceklerini vurguladı.Ülkedeki Filistinlilere ev sahipliği 12 kamptan biri olan Sayda kentindeki Ayn el-Helva Mülteci Kampı'nda düzenlenen eylemde de İsrail'in ilhak planı protesto edildi.

Fas'taki Adalet ve Kalkınma Partisi, İsrail'in"ilhak" planını kınadı

Fas'taki Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD), İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'ni "ilhak" planını kınadı.

İktidardaki koalisyon hükümetinin en büyük ortağı konumundaki PJD'den yapılan yazılı açıklamada, "Siyonist oluşumun Batı Şeria'daki bazı bölgelere yönelik ilhak planı ve Filistin halkına karşı gerçekleştirdiği ihlaller" kınandı.

PJD'nin resmi makamlar ve halk bazında Filistin halkının mücadelesini destekleyen Fas'taki büyük birliğin içinde yer almaya devam ettiği ifade edilen açıklamada, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin desteklendiği vurgulandı.

Isparta'da "İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak planına" tepki

Isparta'da çeşitli sivil toplum kuruluşları ve Kudüs Platformu, İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak planına tepki gösterdi. Ensar Vakfı Isparta Temsilcisi Salih Arslan, Burak Derneğinde sivil toplum kuruluşları adına yaptığı açıklamada, İsrail'in bu planla Batı Şeria'nın büyük bir kısmını işgal etmek istediğini söyledi.

İsrail'in bu girişiminin bölgede ve uluslararası toplumda infiale yol açtığını belirten Arslan, "Uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler kararlarını tanımayarak yıllarca sistematik bir şekilde Filistin topraklarını işgal edip, Kudüs'ü de oldubittiye getirerek bölünmez başkent olarak ilan eden İsrail, bölge ve dünya barışını bir kez daha derinden sarsmıştır." diye konuştu.

İsrail'in bu tutumu ile sadece Orta Doğu'yu değil, dünya toplumlarını da kaosa süreklediğini vurgulayan Salih Arslan, "Uluslararası toplum, barışı ve huzuru tehdit eden İsrail merkezli kötü örneğe son vermek için harekete geçmelidir." dedi.