Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde Suriye uyruklu I.A.’nın 7 yaşındaki Suriye uyruklu yeğenini taciz ettiği görüntüler kenti karıştırdı. Önceki gün Danişmentgazi Mahallesi’nde umuma açık bir tuvalette küçük kız çocuğuna yönelik tacizin fark edilmesi üzerine, şahıs tuvalet içinde yakalandı. Tacizci I.A. Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliği ekiplerine teslim edilirken,

7 yaşındaki Suriyeli çocuk üzerinden bir provokasyonun fitili ateşlendi.

Daily.ummah 2024 07 02T110521.821

İstismardan provakasyon çıkardılar

Bir gün önce çeşitli ilçelerden toplanarak kamyonla mahalleye getirilen bazı şahıslar, çocuğun istismar olayını, büyük provokasyona çevirmeye kalktı. Tacizci I.A.’yı linç etmek isteyen şahıslar, olayın ardından bölgedeki birçok Suriyelinin ev, iş yeri ve araçlarını ateşe verdi. Tacizci, Özel Harekat Polislerinin desteğiyle bölgeden uzaklaştırıldı. Ancak öfkeli kalabalığı durdurmak mümkün olmadı. Çıkan olaylarda 73 kişi gözaltına alınırken, şahısların 41’inin adam yaralama, uyuşturucu, gasp ve yağma gibi suçlardan kaydı olduğu tespit edildi.

Daily.ummah 2024 07 02T110622.768

İtfaiyeye engel oldular

Danışmentgazi Mahallesi’nde başlayıp Küçükmustafa, Osmanlı, Selçuklu, Hürriyet ve Aydınlıkevler mahallelerine sıçrayan olaylarda, itfaiye ekiplerinin yangınları söndürmesine engel olundu. Bölgeyi karıştırma görevi verilen provokatörlerin iş makinelerini, araçların giriş çıkışlarını engellemek için kullandığı da iddia edildi.

Çocuk devlet korumasında

Olayın yaşandığı dakikalarda, sokakları ateşe veren öfkeli kalabalığa sükunet çağrısı yapan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, çevredeki bir apartmanın balkonuna çıkarak buradan vatandaşlara sakin olmaları çağrısında bulundu. Öte yandan önceki gece çıkan olaylarda 1’i itfaiye eri olmak üzere 14 emniyet mensubu yaralandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Suriye uyruklu 7 yaşındaki çocuğun kardeşleriyle birlikte devlet korumasına alındığını duyurdu.

Yabancı düşmanlığına geçit yok

İçişleri Bakanlığı da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, akrabası olan Suriyeli kız çocuğunu taciz eden I.A.’nın güvenlik güçlerine teslim edildiği ve konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Bakanlığın yaptığı açıklamada, olayların ardından toplanan kalabalığın gece 02.00 sularında dağıldığı, yabancı düşmanlığına müsaade edilmeyeceği vurgulandı.

Suç şahsidir

Taciz iddiaları üzerine sokağa dökülerek suçu olmayan Suriyelilerin hedef alınmasına ise tepki geldi.

Golbol Kadın Milli Takımı, tarihi zaferi zulüm gören Filistin halkına da armağan etti Golbol Kadın Milli Takımı, tarihi zaferi zulüm gören Filistin halkına da armağan etti

7 yaşındaki çocuğa yönelik istismarı şiddetle kınadıklarını ve suçlunun en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini söyleyen Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Av. A. Resul Demir, suçun şahsiliği ilkesini hatırlatarak, hangi milletten olursa olsun suçu işleyen kişinin sorumlu tutulması gerektiğini belirtti. Demir, “Bu korkunç olay, bireysel bir suçtur. Bununla ilgili savcılık ve adalet mekanizması gereğini yapacak. Çok fazla görüntü var. Kimin nereyi yaktığı, görülüyor. Aynı zamanda 'Erdoğan istifa' sloganları atılıyor Kayseri gibi bir şehirde. Bu grubun kasıtlı olarak gelip gelmediği, kimlerden oluştuğu ortaya çıkarılmalı. Bu kişilerin cezalandırılması lazım” diye konuştu. 2021’de benzer bir provokasyonun Ankara’da yaşandığını hatırlatan Demir, orada gözaltına alınanların sabıkalı kişiler olduğuna dikkat çekti.

Yeni Şafak

Editör: Meryem Elif Kars