Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna-Rusya savaşının yol açtığı gıda krizinin, Afrika Boynuzu'nda uzun zamandır devam eden kuraklıkla birlikte ciddi insani krizlere yol açabileceği belirtildi.

BM’ye bağlı dünyanın en büyük yardım kuruluşu olan Dünya Gıda Programı (WFP), artan kıtlık tehlikesine karşı gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulundu.

WFP'nin internet sitesinde yayımlanan "Ukrayna Savaşından Ötürü Öngörülen Şiddetli Gıda Güvensizliği" başlıklı raporda, Ukrayna-Rusya savaşının, kıtlık ve açlığın yaygın olduğu ülkelerdeki insani duruma olası etkileri incelendi.

Raporda, savaşın küresel alanda dalgalanma etkisi yapması öngörülerek "Tahıl ve enerji pazarında beklenen küresel fiyat artışı, savaş öncesinde asgari gıda ihtiyacını karşılayamayanları zor durumda bırakacak." ifadesi kullanıldı.

SAVAŞLAR GIDAYA ULAŞMAYI ZORLAŞTIRIYOR

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Afrika ülkelerindeki kuraklıkla ilgili yayımlamış olduğu açıklamasında, bölgede yaşayanların insani krizin eşiğinde olduğunu belirtmişti.

Afrika Boynuzu ülkelerindeki kuraklık sebebiyle milyonlarca kişinin insani krizle yüz yüze geldiği belirtilen açıklamada, bu durumun en çok tesiri altında olan ülkelerin Kenya, Somali ve Etiyopya olduğu açıklanmıştı.

47 MİLYON KİŞİ AÇLIK TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

WFP'nin 81 ülkede yaptığı araştırma sonucu göre ise gıda güvensizliğine dair iki senaryo çizdiği, birinci senaryoya göre yıl içinde dünyada 33 milyon kişinin savaş nedeniyle şiddetli açlık çekeceği, ikinci senaryoya göre ise bu sayının 47 milyonu bulacağı tahmin edildi.

Ukrayna-Rusya savaşından önce de şiddetli açlıkla mücadele edenler dahil dünyada açlık çeken toplam kişi sayısının bu yıl 323 milyona yükselebileceği belirtildi.

AFRİKA’DA YAĞIŞLARIN ARTMASI BEKLENİYOR

BM'nin Cenevre Ofisindeki basın toplantısında konuşan WFP Doğu Afrika Bölge Direktörü Michael Dunford, bölgede yağmur sezonuna bir ay kaldığını hatırlatarak "Yağmur ve gıda kaynakları olmazsa 2022'de bölgede kuraklık nedeniyle açlık çekecek kişi sayısı 14 milyondan 20 milyona çıkabilir." dedi.

Kenya'da halihazırda 3,1 milyon kişinin feci derecede gıda güvensizliği altında bulunduğunu belirten Dunford, bu rakamın Etiyopya'da 7,2 milyon, Somali'de 6 milyonlara yükseldiğini vurguladı.