Temsilciler Meclisi'nde Libya’nın doğusundaki milletvekillerinin katılımıyla Meclis Başkanı Akile Salih’in başkanlığında başbakan seçmek için oturum düzenlendi.
Tobruk'taki oturuma ülkenin batısındaki temsilcilerin çoğu katılmazken, milletvekillerinin çoğunluğunun Başağa lehine oy verdiği belirtildi.
Eski İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Misrata kentinden başkan adayı olmuştu.
Ülkenin doğusundaki milletvekilleri ve batısındaki bazı siyasi aktörler 24 Aralık 2021 tarihi itibariyle, Ulusal Birlik Hükümeti'nin görevinin sona erdiği iddiasında bulunuyor.
HALİFE HAFTER YENİ BAŞBAKANDAN MEMNUN
Libya’nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in, Tobruk’taki Temsilciler Meclisinin Fethi Başağa’yı yeni başbakan olarak seçmesini memnuniyetle karşıladığı bildirildi.
Ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin sözcüsü Ahmed el-Mismari, eski İçişleri Bakanı Başağa'nın Temsilciler Meclisince başbakan seçilmesine dair açıklamada bulundu.
Sözcü Mismari, "Genel Komutanlık (Hafter’i kastederek), Temsilciler Meclisinin Fethi Başağa’yı başbakan olarak seçmesini ve hükümeti kurmakla görevlendirmesini memnuniyetle karşılıyor ve destekliyor." ifadelerini kullandı.
BM, BAŞBAKAN OLARAK DİBEYBE’Yİ TANIDIĞINI BİLDİRDİ
Birleşmiş Milletler (BM) Libya'nın doğusunda yer alan Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin eski İçişleri Bakanı Fethi Başağa'yı başbakan olarak seçmesinin ardından örgütün hala Abdulhamid Dibeybe'yi ülkenin geçici başbakanı olarak tanıdığını açıkladı.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Libya'daki hükümet kriziyle ilgili soruları cevapladı.
Dujarric, BM'nin Libya'da hangi hükümeti tanıdığının sorulması üzerine, Abdulhamid Dibeybe'yi hala ülkenin geçici başbakanı olarak tanıdıkları cevabını verdi.
BAŞBAKAN DİBEYBE, SEÇİMLERE KADAR GÖREVDE KALACAĞINI VURGULAMIŞTI
Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe geçtiğimiz günlerde Libya el-Ahrar televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi Başkanı Salih'in, yeni başbakan seçilmesi yönündeki çalışmalarını "ülkeyi yeniden bölmek için umutsuz bir çaba" olarak değerlendirmişti.
Mevcut hükümetin seçimler konusunda üzerine düşeni eksiksiz yerine getirdiğini ifade eden Dibeybe, parlamento ve başkanlık seçimleri yapılıncaya kadar görevi bırakmayacaklarının altını çizmişti.
Dibeybe, tüm uluslararası taraflarla irtibata geçtiklerini ve hepsinin Salih'in yeni geçiş süreciyle alakalı bu çalışmalarına karşı olduğunu vurgulamıştı.
SEÇİMLERİN DURUMU
BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmişti.
Ancak Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi'nden oluşan taraflar, seçimlerin hukuki altyapısını belirleyecek kanunda anlaşamadığı için oluşan hukuki sorunlar nedeniyle seçimler planlanan tarihte yapılamadı.
TEMSİLCİLER MECLİSİNDEN "YENİ ANAYASA KOMİSYONU OLUŞTURULMASI" KARARI
Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, Meclis oturumuna katılan milletvekillerinin Anayasa beyannamesinin 30. maddesinin 12. fıkrasında değişiklik yapılmasına karar verdiğini bildirdi.
Yapılan değişikliğe göre, 3 bölgeyi temsil eden 24 kişilik bir yeni Anayasa Komisyonu oluşturulması, burada yer alacak uzmanların da Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyinden olmak üzere yarı yarıya seçilmesinin kararlaştırıldığı açıklandı.
Söz konusu komisyonun 45 gün içinde Anayasa'da düzenlemeler içeren bir taslak oluşturması ve taslağın referandum için Yüksek Seçim Komisyonuna havale edilmesi öngörüldü.
ANAYASA TASLAĞI SÜRECİ
Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Salih, 17 Ocak'ta yaptığı açıklamada, "Anlaşmaya dayalı bir Anayasa taslağını oluşturmak için Arap ve uluslararası deneyimlerle desteklenen, ülkedeki üç bölgeyi temsil eden; Anayasa hukuku alanında uzmanlaşmış akademisyen, yazar ve aydın 30 isimden oluşan bir komitenin oluşturulması zorunla hale geldi. Bu komitenin, göreve başladıktan en geç 1 ay sonrasında tasarıyı oluşturmuş olması gerekli." demişti.
Anayasa Komisyonu, Ocak 2014'te seçildi. Komisyonun aslen 60 üyesi olması gerekirken, Amaziglerin çekilmesi nedeniyle 58 üyesi bulunuyor.
BAŞBAKAN DİBEYBE’YE SUİKAST GİRİŞİMİ