Binlerce kişinin yaralandığı ve Lübnan başkentini harabeye çeviren patlamadan yaklaşık iki ay sonra, patlamaya neden olan amonyum nitratın Beyrut'ta neden ve nasıl bırakıldığına dair sorulara cevap aranıyor.
Lübnanlı yetkililer limandaki patlamaya, hem gübre olarak kullanılan hem de patlayıcı yapımında kullanılan amonyum nitratın neden olduğunu açıkladı.
Patlamayla ilgili olarak Lübnanlı yetkililere karşı da ihmal suçlamaları var. Patlamanın ardından liman ve gümrük yetkilileri de dahil olmak üzere yaklaşık 20 kişi gözaltına alındı.
Lübnan devlet ajansı NNA, 2013 yılında Beyrut'a gelen amonyum nitrat yüklü Rhosus gemisinin kaptanı Boris Prokoshev ve Kıbrıs'ta bulunan geminin sahibi Rus işadamı Igor Grechushkin için dün Lübnan savcılığının Interpol'den tutuklama emri çıkarmasını istediğini duyurdu.
Lübnanlı güvenlik ve adli kaynaklarda söz konusu iki kişinin Lübnan'ın dün tutuklama emri talep ettiği kişiler olduklarını onayladı.
Rusya’nın ulusal Interpol bürosu ise konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.
43 yaşındaki işadamı Grechushkin Ağustos ayında Kıbrıs'ta polis tarafından sorguya çekildi.
Kıbrıs polisi sözcüsü Christos Andreou, Interpol'ün dün gelen talebiyle ilgili olarak, "Böyle bir talep almadık" dedi.
Rusya'da bulunan gemi kaptanı Prokoshev ise bu konuda hiçbir şey duymadığını ve daha önce müfettişler tarafından kendisiyle temasa geçilmediğini söyledi.
Gemi kaptanı Prokoshev, gemi sahibi 2013 yılında fazladan kargo alması için Beyrut'a gitmesini söylemesinin ardından 2,750 ton kimyasalın bu kentte kaldığını söyledi.
Prokoshev, Lübnanlı yetkililerin amonyum nitrata çok özensiz davrandığını da belirterek, bu maddenin geminin güvertesinde büyük çuvallarda istiflendiğini söyledi.
Limandaki nakliye kayıtlarına göre, Rhosus adlı gemi Gürcistan’da amonyum nitrat yükledikten sonra Lübnan’da plansız bir şekilde durdu. Ancak gemi ödenmeyen liman ücretleri ve gemiyle ilgili kusurlar nedeniyle yasal sorunlar nedeniyle Beyrut’tan bir daha ayrılmadı.
Reuters'ın Ağustos ayında yayınladığı bir devlet güvenlik raporuna göre, Beyrut liman yetkilileri, gemiye ödenmemiş borçları nedeniyle 2013'ün sonlarında limana gelmesinin ardından el koydu. 2014 yılında, geminin denize açılmaya elverişli olmadığına karar verildi ve kargosu Ekim ayında boşaltılarak patlamanın merkez üssü olarak bilinen Hangar 12 adlı yerde depolandı.
Raporda, geminin Şubat 2018'de limandaki dalgakıranın yakınındaki bir bölgede battığı belirtildi.
Çeviri: Engin Dinç