Dünya

Macklemore'un Filistin yanlısı marşının adı neden Hind's Hall?

ABD'li rapçi Macklemore'un yayınladığı savaş karşıtı marşı 'Hind's Hall' Filistin yanlıları tarafından desteklendi. Peki ama şarkının adının ardındaki anlam ne?

Abone Ol

Macklemore'un son şarkısı Filistin'e ve İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşını protesto eden ABD'deki öğrencilere verdiği sarsılmaz desteği ortaya koyuyor.

Grammy ödüllü rapçi, 'Hind's Hall' adlı şarkısında ABD hükümetini uyararak Başkan Joe Biden'a "ellerinde kan var" diyor ve Kasım ayında yapılacak seçimlerde kendisine oy vermeyeceğini açıklıyor.

En çok 2012 tarihli 'Thrift Shop' ve 'Can't Hold Us' gibi 2010'ların hit şarkılarıyla tanınan Macklemore, daha önce de yoksulluk ve tüketimcilik gibi hastalıkları eleştiren sosyal farkındalık müzikleri yayınladı.

Şu anda sadece sosyal medyada yer alan son parçası, 7 Ekim'de çatışmaların başlamasından bu yana Filistinlilerin haklarına verdiği desteği güçlü bir şekilde yineliyor.

'Hind's Hall'un ardındaki anlam

Şarkı adını, Columbia Üniversitesi'nde öğrencilerin kısa bir süre önce işgal ettikleri ve Gazze'de öldürülen altı yaşındaki Filistinli kız Hind Rajab'ın adını verdikleri binadan alıyor.

Onlarca protestocu 30 Nisan'da Columbia kampüsündeki Hamilton Hall'u ele geçirerek girişlere barikat kurdu ve bir pencereden Özgür Filistin pankartı sarkıttı.

Protestocular, üniversite üç talebi kabul edene kadar salonda kalacakları konusunda ısrar ettiler: İsrail'den ve Gazze'deki savaşı destekleyen şirketlerden ayrılma, mali şeffaflık ve protestocular için af.

Saatler sonra, çevik kuvvet kalkanları taşıyan New York polisi binaya baskın düzenleyerek onlarca kişiyi binadan çıkardı ve kampüsteki kampı da dağıttı.

Polisin yaptığı açıklamaya göre, şehir polisinin eylemi üniversitenin talebi üzerine gerçekleşti.

Macklemore'un rap yaptığı şarkıda polisin müdahalesine atıfta bulunuluyor:

"Çimenlikte çadır kuran öğrenciler / Avluyu işgal etmek gerçekten yasalara aykırı ise / Ve polisi ve ekibini çağırmak için bir neden / Soykırım sizin tanımınızda nerede yer alıyor, ha?"

Üniversite öğrencileri haftalardır kampüslerde İsrail'in ölümcül saldırısı ve ABD tarafından desteklenmesi üzerine harekete geçmiş, polis Columbia'dakine benzer bir şekilde protesto kamplarını zorla boşaltmış ve ülke çapında 2,000 kişi tutuklanmıştı.

Columbia öğrencileri, ülke ve dünya çapında üniversite kampüslerindeki protestoların arkasındaki itici güç olarak tanınıyor.

Küçük Hind'e ne oldu?

Columbia'daki öğrenci aktivistleri tarafından işgal altındaki üniversite binasına adı verilerek onurlandırılan Hind Rajab, Ocak ayında İsrail güçleri tarafından öldürüldü.

Raporlara göre Hind ve beş akrabası Gazze Şehri'nin Tal al-Hawa mahallesinde bir arabanın içinde İsrail bombardımanına maruz kaldı.

On iki gün sonra, arabada mahsur ve yaralı haldeyken imdat çağrısı yaptıktan sonra Hind ve aile üyeleri araçta ölü bulundu.

Filistin Kızılay Derneği (PRCS) Hind ve ailesini kurtarmak için gönderilen iki sağlık görevlisi Yusuf Zaino ve Ahmed Al-Madhoun'un da İsrail tarafından öldürüldüğünü ve saldırıdan bu yana irtibatın kesildiğini açıkladı.

Euro-Med İnsan Hakları Gözlemcisi, kapsamlı bir soruşturmanın ardından Hind ve akrabalarının "İsrail ordusu tarafından güpegündüz gerçekleştirilen planlı bir infazla" öldürüldüğü sonucuna vardı.

Euro-Med'in Şubat ayındaki raporuna göre Hind, amcası, yengesi ve üç kuzeniyle birlikte, İsrail'in kendilerine talimat verdiği şekilde mahalleden kaçarken açılan ateş ve tank mermilerinden çıkan şarapnel parçalarıyla öldürüldü.

Hind'in hikayesi, Tel Aviv'in sivil kayıpları azalttığına dair herhangi bir işaret olmaksızın tüm ailelerin katledildiği İsrail'in Gazze'ye yönelik acımasız savaşının sembolü haline geldi.

Orta Doğu Haber