El Cezire Arapça’da yer alan habere göre Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi'nin (El Fetih) görevden alınan eski liderlerinden Muhammed Dahlan ile uzlaşmayı reddetmesi ülkede yeni gelişmeleri tetikledi.
Bu durum, 22 Mayıs'ta yapılması planlanan meclis seçimlerinde El Fetih hareketini, oylarının bölündüğü çok sayıda listenin oluştuğu bir krizin ortasına itiyor.
Filistinli kaynaklar ElCezire Arapça’ya, seçim öncesi El Fetih saflarını birleştirme çabası içine giren Mısır ve Ürdün'ün Mahmud Abbas’ın Dahlan ile uzlaşmayı reddetmesiyle ortaya çıktığını söyledi.
Mahmud Abbas, 17 Ocak 2021'de Ramallah'taki karargahında Mısır İstihbarat Servisi Başkanı Abbas Kamil ve Ürdünlü Tümgeneral Ahmed Hüsni'yi kabul etti.
Kaynaklar, ziyaretin temel amacının "Abbas'ı, Dahlan ve hareketini Fetih saflarına geri getirecek bir uzlaşmanın sağlanması gerekliliğine ikna etme girişimi" olduğunu söyluyor. Bu uzlaşma Fetih Hareketi’nin, İslami Direniş Hareketi (HAMAS) ile rekabet edebilecek tek bir listeyle seçimlere katılmalarını sağlayacaktı.
Arabuluculuk çabaları şu ana kadar başarısız olmasına rağmen durmadı. Ancak kaynaklara göre Dahlan, umutlarını uzlaşmaya bağlamadan, tümden başarısız olma ihtimaline karşı ayrı bir liste ile seçimlere girmeyi planlıyor.
Dahlan’a yakın 300 kişi Gazze’ye döndü
El Fetih içinde yer alan Dahlan liderliğindeki "Demokratik Reform Hareketi"nin en önde gelen iki üyesinin Gazze'ye eşi görülmemiş bir şekilde geri dönerek yaklaşan seçimlere katılma yolunda önemli bir adım attı.
Bunlardan biri mevcut Seçim Komisyonu yetkilisi Abdülhakim Avad.
Avad, yüzlerce El Fetih lideri ve aktivisti ile birlikte 2007'deki iç savaşın ardından Gazze'den ayrılmıştı. Bu ayrılık, Dahlan'a bağlı silahlı El Fetih militanları ile kanlı çatışmalara giren HAMAS’ın Gazze’yi ele geçirmesinin ardından geldi.
Demokratik Reform Hareketi Gazze'deki sözcüsü Imad Muhsin, El Cezire Arapça’ya bu geri dönüşün 2018'den beri planlandığını söyledi.
Muhsin, yaklaşık 300 El Fetih üyesinin şu anda Gazze'ye dönüşlerini engelleyen hukuki bir sorun olmadığını söyledi.
15 yıldır faaliyetlerini kendini finanse eden BAE’de devam ettiren Dahlan ve ekibi, bir kaçı hariç çok sayıda iç savaş mağdurunun ailelerine "kanuni kan parası" ödeyerek sorunu halletmeyi başardı.
Dahlan’a yakın isimler seçimlere nasıl katılacak?
Hareketin sözcüsü Muhsin, "Baştan beri seçimlere tek bir El Fetih listesiyle girme tutumumuz sabit. Eğer Başkan Abbas bunu reddederse, Hareketin ve Ulusal Eylemin liderlerini içeren bir listeyle seçimlere gireceğiz. Liste, Filistin davasını kuşatan zorlukların üstesinden gelmek için mesleki yeterliliğe sahip milli ve genç figürlerden oluşacak.” Dedi.
Muhsin, kimsenin Demokratik Reform Hareketi’ni seçimlere girmekten alıkoyamayacağını savundu.
El Fetih: Dahlan hareketi yapaydır
Öte yandan, El Fetih Devrimci Konseyi üyesi Abdullah Abdullah, Dahlan’a bağlı hareketin önemini ve etkisini küçümseyerek, şunları söyledi: "El-Fetih tektir. Herhangi bir bölünmeye maruz kalmaz, Dahlan Hareketi denen hareket yapaydır ve ulusal bir hareket değildir. "
El Fetih'in iç anlaşmazlıkları çözme ihtimaline ilişkin olarak Abdullah, kararlı bir üslupla "Dahlan, El Fetih'ten ayrıldı. Hakkında mahkeme kararları var. Seçimlerde aday olamaz. Partisinin üyelerine gelince - çoğu El Fetih’ten - Fetih saflarına geri dönmelerinde hiçbir engel yok” dedi.
‘Dahlan hareketini küçümsemek doğru değil’
Ancak siyaset bilimi profesörü Dr. Naci Şurab, Dahlan’a bağlı hareketi küçümsemenin doğru olmadığına inanıyor.
Şurab, El Cezire’ye konunun sadece Dahlan’la ilgili olmadığını, göz ardı edilmeyecek bir gerçeklik haline geldiğini öne sürdü.
Şurab, Dahlan’a bağlı hareketi kastederek, “Geçtiğimiz yıllarda, sadece Gazze ve Batı Şeria'da değil, aynı zamanda Filistin diasporası arasında da dikkat çekici bir gençlik örgütü olduğunu kanıtlamış, önemli şahsiyetleri içine almış, bölgesel, Arap siyasi ve mali destekten faydalanmıştır,” dedi.
Şurab, Başkan Abbas’ın uzlaşmayı reddettiğin ve bunun HAMAS’ın faydasına olduğunu ifade etti.
Çeviri: Emine Nur Yaşar