Mısır, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelerle “normalleşme” sürecine giren İsrail yönetiminin, 9-10 Mart tarihlerinde Türkiye’ye yapacağı ziyaret kamuoyunun tepkisini çekti.

Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog liderliğinde yapılması planlanan ziyareti protesto etti.

İsrail’in Filistin halkına yönelik uyguladığı sistematik insan hakları ihlallerine dikkat çekmek için Fatih Saraçhane Parkı’nda toplanan dernek üyeleri, basın açıklaması yaptı.

Mavi Marmara Derneği Genel Başkanı Beheşti İsmail Songür, konuyla ilgili olarak Ortadoğu Haber’e özel değerlendirmede bulundu.

Türkiye ile İsrail arasında gerçekleşen yakınlaşmanın uygun olmadığını belirten Songür, “Eli kanlı terör örgütleriyle, eli kanlı rejimlerle daha hesaplar görülmemişken, Mavi Marmara’da ölenlerin hesabı görülmemişken, Filistin’de yaşanan problemlerin hesabı görülmemişken yakınlaşmayı siyaset olarak çok tehlikeli görüyoruz.” dedi.

Songür, İsrail işgal yönetimi tarafından gasp edilen Filistin’in doğal gaz kaynaklarının, Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması projesi hakkında da konuştu. Songür, “Filistin’in doğal kaynakları üzerinden yapılmak istenen bu pazarlığı siyasi ahlaka yakıştırmıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Herzog ile yapılması planlanan görüşmenin iptal edilmesini talep eden Songür, “Gelin yol yakınken bu yanlıştan dönün, bu ayıp sizin üzerinizde leke olarak kalacaktır. Sonraki nesiller davayı sizden bu şekilde devralmasın.” değerlendirmesinde bulundu.

MAVİ MARMARA BASKINI ÜZERİNDEN 12 YIL GEÇTİ

İsrail işgal kuvvetleri, 2010 yılında karadan, denizden ve havadan abluka altında tutulan Gazze Şeridi'ne "Rotamız Filistin, Yükümüz Özgürlük" sloganıyla insani yardım ulaştırmayı hedefleyen insani yardım filosuna baskın düzenlemişti.

Tamamen sivil insanlardan oluşan 6 gemilik özgürlük filosunun en büyük gemisi Mavi Marmara’ya 31 Mayıs 2010 akşamı uluslararası sularda, hukuka aykırı biçimde düzenlenen saldırıda, 10 kişi hayatını kaybetmiş, 56 kişi de yaralanmıştı.

Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği tarafından da saldırının her yıl dönümünde çeşitli anma programları düzenleniyor.

Saldırı sonucu hayatını kaybeden Ali Haydar Bengi, Cengiz Songür, Çetin Topçuoğlu, Necdet Yıldırım, Cevdet Kılıçlar, İbrahim Bilgen, Fahri Yaldız, Furkan Doğan, Cengiz Akyüz ve Uğur Süleyman Söylemez'in isimleri memleketleri başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinde ve Gazze'de yaptırılan kalıcı eserlerle yaşatılıyor.

AYNI GECE İSKENDERUN'DA TERÖR SALDIRISI YAŞANDI

Mavi Marmara saldırısının olduğu gece, terör örgütü PKK mensupları da Hatay'ın İskenderun ilçesinde bulunan Deniz İkmal Destek Komutanlığı'na saldırı düzenlemişti.

Nöbet değişim sırasında roketatarla düzenlenen hain saldırıda, 6 kahraman Türk askeri şehit olmuş, 7 asker de yaralanmıştı.

PKK’nın saldırısı sonucu şehit olan Serhat Aslan, Kerem Oğuz Erbay, İsmail Kartal, Erol Tavukçu, Ümit Akbulut ve Erhan Terletme’nin cenazeleri, ertesi gün toprağa verilmek üzere memleketlerine gönderilmişti.