Mısır, büyük silah alımlarına rağmen neden en güçlü ordular listesinde geriledi?   

Abone Ol

Global Fire Power sitesindeki sıralamaya göre, her yıl yayınlanan dünyanın en güçlü orduları sıralamasında Pakistan ise onuncu sırada yer aldı. Listede Türkiye 11'inci sıraya yükselirken İtalya 12'inci, Mısır 13'üncü, ardından İran 14'üncü oldu.

Global Fire Power’ın yaptığı sınıflandırma 138 ülkenin askeri, mali, lojistik ve coğrafi kapasitesi dahil olmak üzere 50 faktörlü bir endekse dayanıyor.

Mısır, listede 4 basamak birden geriledi

Mısır'ın listede dört basamak birden gerilemesi geçtiğimiz yıllarda birçok Batı ülkesiyle imzaladığı büyük silah anlaşmalarına rağmen gerçekleşti. Devlet hazinesi, Mısır ordusunun yeteneklerini ve güçlerini modernize etmek, silahlarını çeşitlendirmek için on milyarlarca dolar harcadı.

Mısır dünyada silah ithalatında 3. sırada

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü "Sipri" nin Şubat ayında yayınladığı son rapora göre Mısır, 2015'ten 2019'a kadar silah ithalatında dünyada üçüncü sırada yer aldı.

Küresel pazarda en fazla silah ithal eden ülkeler listesinde yüzde 12 ile ilk sırada yer alan Suudi Arabistan, ikinci sırada yüzde 9,2 ile Hindistan ve ardından yüzde 5,8 ile Mısır yer aldı.

Bu dönemde silah satış hacmi 2010-2014 dönemine göre yüzde 212 artarken, Mısır'a en fazla silah ihraç eden ülkeler listesinde Fransa ve Rusya yüzde 34, ABD ise yüzde 15’lik oranla ile yer aldı.

İşgalci İsrail ile barışa, Sisi yönetimiyle sıcak ikili ilişkilerine ve silah kaçakçılığı ithamlarına rağmen Mısır'ın son beş yılda silah alımındaki artışın nedenleri ve ne derece ihtiyaç olduğu sorgulanmaya başlandı.

Mısır ordusunun listede gerilemesinin nedenleri ve riskler

Mısır Halk Meclisi Ulusal Savunma ve Güvenlik Komitesi'nin eski üyesi Usame Süleyman konuyla ilgili olarak, "Bir asker ve eski bir savunma bakanı tarafından yönetilen Mısır’ın, orduyu ileri pozisyonlara ilerletmek yerine aynı anda dört alanda gerilediğini görüyoruz, Bu yıllardır görmediğimiz bir geri çekilme" dedi.

Arabi21’e konuşan Süleyman, "İlk sıralarda olmak, en güçlü on arasında yer almak için milyarlarca dolarlık devasa miktarlarda silah ithal etmek yeterli değil. Ekonomi ve iş dünyasına odaklanan Sisi'nin gözden kaçırdığı önemli unsurlar var" dedi.

Ordunun ekonomiye müdahil olmasının Mısır ordusunun profesyonelliğini etkileyeceğini belirten Süleyman, ülkenin karşı karşıya olduğu bölgesel risklere rağmen daha fazla düşüşün önünü açacağını vurgulayarak Mısır’ın düşüşün nedenlerini gözden geçirmesi gerektiğine işaret etti.

Süleyman, askeri gücün önemli bir faktör olduğunu; Mısır ordusunun silah icat etme ve üretme kabiliyetinin, Türkiye gibi bu konuda çok yol kat etmiş bir ülkeye kıyasla sınırlı olduğunu ve en güçlü 10 lider listesinde yer alan tüm ülkelerin başkanlarının sivil olduğunu vurguladı.

Gerçek değerlendirme

Mısır ordusunda eski bir subay olan Mısır Devrim Konseyi'nin siyasi bürosu başkanı Dr. Amr Adil, "Elimizdeki değerlendirme gerçeği yansıtmıyor. Çünkü herhangi bir savaşta temel ilke silahları organize etmekten mümkün olan en büyük faydayı elde etmek için ekipmanın ve insan yeteneklerinin etkinliğidir." dedi.

Adil, eğitim sisteminin kalitesi ve ekipmanın savaş verimliliğinin dikkate alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Negatif göstergeler

Askeri uzman Mahmud Cemal ise bu düşüşün beklenenden fazla olduğunu söyledi.

Mısır Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü İzleme ve Dokümantasyon Birimi Direktörü Cemal, Arabi 21’e yaptığı açıklamada, "Silah kullanıcısının seviyesinin değerlendirilmesi gerekir ve bu çok önemlidir. Ordu, deniz ve hava seviyelerinde çok büyük anlaşmalar yapıldı fakat gerçek silah kullanıcısı nerede?” ifadelerini kullandı.

Mısır ordusunun askeri sanayileşme yeteneklerinden söz eden Cemal, şunları söyledi: “Mısır ordusu, Pakistan, Türkiye ve Siyonist İsrail gibi ülkelerin aksine zayıf Afrika ülkelerine giden sınırlı yetersiz sanayiye sahip. Listedeki 10 sıralaması üretici ülkelere ait. Bu sebeple silah sanayine önem vermek ve üretmek gerekir."