Orta Doğu

Mısır Cumhurbaşkanı: "Uluslararası sistemdeki yetersizlikler siyaseti aşarak ekonomiye uzanıyor"

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, mevcut uluslararası sistemdeki sorunların yalnızca siyasi ve güvenlikle sınırlı kalmayıp, ekonomik ve kalkınma konularına da uzandığını belirtti.

Abone Ol

Sisi, Rusya'nın Kazan şehrinde düzenlenen 16. BRICS Zirvesi'nde yaptığı konuşmada,"Mısır, çok taraflı uluslararası sistemin, merkezinde Birleşmiş Milletler ve onun organlarının bulunduğu bir yapı olarak güçlendirilmesinin önemine inanmaktadır. Bu sistem, barış, istikrar ve kalkınmanın korunması için temel bir dayanak ve uluslararası güvenlik ve barışın teminatıdır." dedi.

Son yıllarda dünyayı sarsan birbiri ardına gelen krizlerin, uluslararası sistemin dünya genelindeki çatışmalarla adil bir şekilde başa çıkma konusundaki yetersizliğini ortaya koyduğunu belirten Sisi, ayrıca mevcut sistemin kutuplaşma ve seçicilik özellikleri gösterdiğini ifade etti.

Sisi, “Uluslararası gelişmeler, mevcut uluslararası sistemin yetersizliklerinin sadece siyasi ve güvenlik meseleleriyle sınırlı kalmadığını gösteriyor. Uluslararası sistemdeki yetersizlikler siyaseti aşarak ekonomiye uzanıyor." şeklinde konuştu.

Gelişmekte olan ülkelerin artan borç sorunları ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için gerekli finansmanın yetersizliği ile karşı karşıya olduğunu, borçlanma maliyetlerinin de yükseldiğini vurgulayan Sisi, "Bu bağlamda, Mısır, uluslararası toplumun, gelişmekte olan ülkelerde kalkınmayı finanse etmek için yenilikçi ve etkili mekanizmalar oluşturulması yoluyla kalkınma finansmanı sağlama rolünü yerine getirmesini sağlayacak somut adımlar atılmasına büyük önem vermektedir." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın BRICS dönem başkanı olduğu 16. BRICS Zirvesi, 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan'da gerçekleştiriliyor.

"BRIC" grubu, gelişmekte olan ülkelerin küresel meselelerde daha fazla söz sahibi olması amacıyla Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in katılımıyla 2006’da kuruldu.

Adını kurucu ülkelerin İngilizce baş harflerinden alan grup, 2011’de Güney Afrika'nın da katılmasıyla "BRICS" adını aldı.

Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak'ta BRICS'e katıldı.