İnsan Hakları İzleme Örgütü Salı günü Bahey el-Din Hassan'a yöneltilen suçlamaları 'sahte' ve 'aşırı derecede çirkin' olmakla kınadı.

Mısırlı insan hakları aktivisti Bahey el-Din Hassan beş yılı aşkın süredir Fransa'da sürgünde yaşıyor.

Mısır ulusal medyasındaki haberlere göre Mısır mahkemesi, önde gelen bir insan hakları savunucusu olan Bahey el-Din Hassan'ın sosyal medya paylaşımları ve yurtdışındaki hükümet karşıtı faaliyetleri nedeniyle 15 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Bahey el-Din Hassan, Kahire İnsan Hakları Çalışmaları Enstitüsü'nün müdürü ve Mısır İnsan Hakları Forumu'nun baş danışmanı. Kendisine isnat edilen suçlamalar arasında "yalan haber yayınlamak" ve "yargıya hakaret" yer alıyordu.

Geçen yıl Mısır İnsan Hakları Araştırmacısı Amr Magdi’nin Middle East Eye'a verdiği demeçte Hassan’ın, Kahire'deki hükümetle bağlantılı ölüm tehditleri aldığını söylemiş ve bundan ötürü beş yıldan fazla bir süredir Fransa'da kendi kendine sürgünde yaşadığını söylemişti. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Hassan'a yöneltilen suçlamaları "sahte" ve "aşırı derecede çirkin" olmakla kınadı.

Söz konusu demecinde Hassan’ın, Mısır ve Arap dünyasının en önde gelen insan hakları savunucularından biri olduğunu belirtmiş, ancak Sisi hükümeti onu onurlandırmak yerine yaptığı iş için cezalandırıyor" demişti.

Magdi, suçlama belgelerinde Hassan'ın bir dizi kritik tweet'ininve Mısır'daki insan hakları durumuna ışık tutmak için Paris'te düzenlediği bir konferanasının suç sayıldığını ifade etti.

"Mısır hükümeti, Hassan’ın çıkışlarının Mısır’daki darbeci rejimin yurtdışındaki imajı üzerindeki etkisi konusunda son derece endişeli. Washington ve diğer batı başkentlerinde imajlarını güzel göstermek için milyonlarca dolar harcıyorlar, ancak Hassan gibi insanlar hükümetlerle buluşup durumun gerçekliğini sahada açıkladığında çabaları boşuna gidiyor." dedi.

Mısır’ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, ülkenin modern tarihindeki insan haklarına yönelik en kötü karnesine sahip lider olmakla suçlanıyor.

Demokratik olarak seçilmiş selefi Muhammed Mursi'yi 2013'te devirdikten sonra iktidara gelen eski bir ordu generali olan Sisi, uyguladığı antidemokratik baskıyı ise "teröre karşı savaşının" bir parçası olarak savundu.

İnsan hakları grupları şu anda Mısır hapishanelerinde 60.000'den fazla siyasi mahkûmun siyasi gerekçelerle cezalandırıldığını, diğer yüzlerce kişinin ise, merhum Cumhurbaşkanı Mursi de dâhil olmak üzere gözaltındayken maruz kaldıkları tıbbi ihmal, işkence ve kötü muamele nedeniyle öldüğünü savunuyor.

Kaynak: Middle East Eye Haber Ajansı