Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Çevre Bakanları Toplantısı için Fransa'da olan Murat Kurum, İngiltere'den Adana'ya getirilen atıkların geri dönüşüm tesisi olmayan bir bölgeye bırakıldığına dair iddialara cevap verdi.
Çevre Kanunu gereğince tehlikeli, geri kazanılamayan ve bertaraf amaçlı atıkların ithal edilmesinin yasak olduğunu hatırlatan Murat Kurum, ithal edilen atıkların gümrükten tesise kadarki sürecini mobil taşıma sistemi (MoTAT) ile takip edildiğini açıkladı.
Gümrüklerde ve tesislerde yapılan sıkı denetimler sayesinde 2022 yılında sadece temiz ve geri dönüşüm verimi yüksek plastik atıkların ithal edildiğini vurgulayan Kurum, karışık atıkların da ithal edilemediğini, ithal edilecek geri dönüştürülebilir atıkta sadece yüzde 1 yabancı malzeme kullanılabileceğini söyledi.
Kurum, "Sadece geri dönüşüm kapsamında ithal edilen atıklar değil iç piyasada toplanan atıkların da doğaya terk edilmesi ve çevreye zarar verecek şekilde yakılması yasaktır" ifadelerini kullandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının tehlikeli atıklarla ilgili rutin denetimler yapmaya devam ettiğini belirten Kurum, "7 ekibimiz sahada. Bütün bölge tarandı. Yeni bir döküm tespit etmedik. Görüntülere ilişkin de incemeler yapılmış, görüntülerin yeni olmadığı anlaşılmış, o alanda herhangi bir tehlikeli atığa sahada rastlanmamıştır. Haber ve haberin içeriğinde yer alan tüm bilgiler tamamen asılsızdır ve gerçeği yansıtmamaktadır" açıklamasını yaptı.