Asya

Myammar Ordusu, Arakan'da suç işlemeye devam ediyor

Abone Ol

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Yanghee Lee, Arakan'da yaşanan çatışmaların ortaya çıkardığı savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlar ile ilgili yeni bir soruşturma yapılmasını önerdi.

Lee, Myanmar ordusunun Arakanlıların ve diğer etnik grupların yaşadığı eyaletlerde halka “muazzam boyutta acılar yaşadığını” ifade ederken, “Dünya Kovid-19 salgınıyla uğraşırken Myanmar ordusu Arakan'da sivil nüfusu hedef alarak saldırılarını tırmandırmayı sürdürüyor” dedi.

Arakanlı Müslümanlar (Rohingyalar) başta olmak üzere bölgedeki diğer etkin kökenli gruplara yapılan hak ihlallerini dünya gündemine getirmeye çalışan Lee, şu ifadelere yer verdi:

“Tatmadaw’ın işlediği suçlar cezasız kalmaya devam ediyor. Bu ordunun onlarca yıldır kasten başvurduğu taktikler sivillerin yaşadığı acıyı en üst seviyeye çıkardı. Rohingyalara 2017’de neler yaptıklarını biliyoruz. Şimdi de çatışma bölgesinde Rakhine, Rohingya, Mro, Daignet ve Çin topluluklarından tüm sivilleri hedef alıyorlar. İşledikleri suçlar uluslararası standartlarla uyumlu olarak soruşturulmalı ve faillerden hesap sorulmalı.”

Yaşanan çatışmalar sırasında yapılan bombardımanlar ve top atışları sebebiyle çok fazla sayıda çocuk ve sivilin hayatını kaybettiğini belirten Lee, Myammar ordusunu hedef alarak, onların bölgedeki yerel yetkilileri ve parlamento üyelerini kaçırmak gibi sivilleri kötü etkileyebilecek her türlü düşmanca eylemde bulunduklarını söyledi.

Arakanlı Müslümanlar şiddetten kaçmak için göç ettiler

2012 yılında Budistler ve Müslümanlar arasından çıkan çatışmalarda binlerce Müslüman hayatını kaybetmişti ve yüzlerce ev ve işyeri yakılmıştı. 25 Ağustos 2017 yılında sınır karakollarına yapılan eşzamanlı baskınlar gerekçe gösterilerek Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler Arakanlı Müslümanlara karşı kitlesel şiddet eylemlerini başlatmışlardı.

BM’ye göre, 2017 yılından beri 900 bin Arakanlı baskı ve zulümden kaçmak için Bangladeş’e sığındılar.

BM ve İnsan hakları örgütü, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak isimlendirirken, Nobel ödüllü Myanmar lideri Ang San Su Çi ise Arakanlı Müslümanlara “soykırım” yapıldığı iddialarını kabul etmemişti.