Gannuşi'nin savunma ekibinde yer alan Nahda Hareketi Avukatı Muhtar el-Cemai, Gannuşi'ye "dış fon ve lobi hizmeti aldığı" iddiasıyla 1 Şubat'ta verilen 3 yıllık hapis cezasına ilişkin değerlendirmede bulunmak üzere basın toplantısı düzenledi.

Başkent Tunus'taki basın toplantısında Cemai, "Nahda Hareketi, yıllardır hedef alındığı için yasal olarak herhangi bir hata yapmamak için çok özenli çalışıyor. Dış destek alındığına dair herhangi bir delili olmamasına rağmen bu delilden yoksun davadan hapis cezası çıkması yersiz. Verilen hapis cezası sadece adını vermeyen bir kişinin ifadesine dayanıyor." dedi.

Bu tür delilsiz davaların amacının "muhalefeti sindirmek" olduğunu söyleyen Cemai, şunları kaydetti:

"Dava sürecinde birçok usulsüzlük söz konusu. Özellikle Cumhurbaşkanı Kays Said’in 25 Temmuz kararlarının ardından mahkemelerde savunma hakkına yer verilmiyor. Tunus Merkez Bankasının sağladığı belgelere göre ödendiği iddia edilen meblağların (Nahda Hareketi'ne) transfer edildiğine dair herhangi bir belge ve delil yok. Mahkeme belgelerine göre Nahda Hareketi’nin hesap hareketlerinde yabancı fonlarla ilgili herhangi bir işlem yok. Aynı şekilde Nahda Hareketi’nin herhangi bir lobi şirketiyle, hareket adına lobicilik hizmeti anlaşması yaptığına dair bir kanıt yok."

BM: İsrail, geçen hafta Gazze'ye planlanan yardım sevkiyatının sadece üçte birine izin verdi BM: İsrail, geçen hafta Gazze'ye planlanan yardım sevkiyatının sadece üçte birine izin verdi

Nahda Hareketi lideri Gannuşi ile eski Dışişleri Bakanı Refik Abdusselam, "dış fon ve lobi hizmeti aldıkları" iddiasıyla yargılandıkları davadan üçer yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Nahda Hareketi ile Tunus'un Kalbi Partisi'ne "dış destek" soruşturması

Nahda Hareketi ile Tunus'un Kalbi Partisi hakkında, 2019 yılındaki seçim kampanyası sırasında "dış fon ve lobi hizmeti almak" suçlamasıyla Temmuz 2021'de dava açılmıştı.

Suçlamalar arasında Nahda Hareketinin ABD merkezli bir "lobicilik" firmasıyla 30 bin dolar karşılığı anlaşma yaptığı da yer alıyor.

Nahda Hareketi ise tüm bu suçlamaları reddediyor. Nahda Hareketi hakkında "2019'daki seçimlerde dış destek aldığı" iddiasıyla devam eden soruşturmaya ilişkin Aralık 2021'de açıklamada bulunan Nahda Hareketi Hukuk Bürosu Başkanı Zeynep el-Brahimi, "Soruşturma hakimi dış destek konusunda partiye yönelik herhangi bir suçlamada bulunmadı. 2019 seçimlerinde Hareket herhangi bir dış fon almadı, herhangi bir lobi firmasıyla da anlaşmadı. Bu suçlamaların hepsini reddettik. Sayıştay raporunda belirtildiği gibi sadece yurt dışında ikamet eden bir kadının ödediği 40 dinar (15 dolar) var." demişti.

Gannuşi, 17 Nisan'dan bu yana farklı davalardan tutuklu yargılanıyor

Bir emniyet mensubu, Gannuşi'nin Şubat 2022'de bir cenaze töreninde yaptığı konuşmada, emniyet güçlerine yönelik "tağut" ifadesini kullanmak suretiyle hakaret ettiği gerekçesiyle şikayette bulunmuştu.

Bu şikayet üzerine açılan soruşturma kapsamında Gannuşi'nin tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti.

Nahda lideri "devletin güvenliğine karşı komplo kurmak" suçlamasıyla yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu bulunuyor. Soruşturma kapsamında 17 Nisan 2023'te gözaltına alınan Gannuşi, tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderilmişti.

Tutuklu yargılandığı sırada sonuçlanan, güvenlik güçlerine "tağutun askerleri" dediği gerekçesiyle açılan hakaret davası kapsamında Gannuşi "terörü övmek suçundan" 1 yıl hapis ve 1000 dinar (330 dolar) para cezasına çarptırıldı. Daha sonra bu 1 yıllık hapis cezası 31 Ekim'de 15 aya yükseltildi.

Gannuşi, kendisine yönelik suçlamaları "siyasi" olarak nitelendiriyor ve "keyfi" şekilde tutuklandığı gerekçesiyle duruşmalara çıkmıyor.