İçişleri Bakanı Gerald Darmanin Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Özel olarak izlenen 18 ibadethaneden 9'u benim isteğim üzerine kapatıldı. İslami ayrılıkçılığa karşı kararlı önlemler alıyoruz." ifadelerini kullandı.

El Cezire Arapça’da yer alan habere göre Darmanin, 2 Aralık’ta da, 76 caminin izlendiğine dair paylaşım yapmıştı.

Yetkililere göre, camilerin çoğu idari nedenlerle kapatılmıştı. Sebep olarak ise güvenlik standartlarının ihlali gösterilmişti. Kapatılan cami ve ibadetlerin büyük kısmı Paris’te bulunuyor.

Yetkililer geçtiğimiz haftalarda camilerde toplamda 34 ‘gözetleme operasyonu’ gerçekleştirdi.

Fransız hükümeti, ‘cumhuriyet ilkelerine saygı’ adı altında bir yasa tasarısını önümüzdeki Şubat ayından itibaren özel bir komitede tartışılmak üzere Meclis’e sunacak. Tartışmalı yasanın, Cumhurbaşkanı Macron’un ‘İslami ayrılıkçılık’ olarak tanımladığı durumu engellemeyi hedeflediği açıklaması yapılıyor.

Macron, ‘İslamcı ayrılıkçılık’ ifadesini hükûmetin Cumhuriyet’ten ayrılmayı amaçlayan siyasi bir proje olarak yorumluyor. Macron bu yüzden İslami ayrılıkçılık olarak gördüğü şeye karşı verdiği mücadeleyle ilgili dört mücadele hattı belirledi. Bu dört hat, özellikle okullarda ve ibadethanelerde yabancı etkilere karşı verilen mücadele, Fransa’da laikliğe saygı çerçevesinde daha iyi bir İslam dininin yapısal organizasyonu, İslamcı ayrılıkçılık ve yarattığı cemaatçi ayrışmanın tüm tezahürlerine karşı mücadele ve nihayet Cumhuriyet’in ihmal ettiği sosyo-ekonomik ve eğitim alanlarına yoğunlaşmak olarak özetleniyor.

‘Cumhuriyet İlkelerine Saygı’ yasası

Söz konusu yasa tasarısı, 1 Şubat'ta Meclis Genel Kurulu’na sunulmadan önce özel bir komitede tartışmaya açılacak.

Yasa, Fransız Cumhurbaşkanı Macron’un "İslami ayrılıkçılık" dediği şeye karşı çıkmayı hedefliyor.

İçişleri Bakanı Darmanin, Fransa'da sözde İslam'ı reformdan geçirme projesi konusundaki fikir ayrılıklarını yatıştırmak amacıyla Fransız İslam Din Konseyi bileşenlerinden yetkililerle bir araya gelmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ‘radikal söylem’ olarak tanımladığı şeyin yükselişinin ışığında, cumhuriyetçi değerlerle uyumlu bir İslami söylemin varlığını sağlamak için İslami kurumlarda reform yapmak istediğini söylüyor.

Macron, daha önce İslam'ın her yerde bir kriz yaşadığını söylemiş, Charlie Hebdo’nun Hz.Muhammed'e çizilen saldıran karikatürlerini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirerek savunmuştu. Bu durum İslam dünyasında büyük tepkilere ve öfkeye yol açmıştı.