ABD'nin, Ukrayna istihbaratının sızdırılmasının ardından müttefikleriyle kriz modunda olduğunu yazıyor Politico dergisi dünkü haberinde.
WikiLeaks'ten sonra sızdırılan en önemli belgeler olduğu belirtilen bu belgeler dizisinin ortaya çıkardığı sorunları Washington'un nasıl düzelteceği sorusu Politico'nun haberinde yer alıyor.
2 Mart tarihinde Discort adlı uygulamadan özellikle Ukrayna savaşı dahil olmak üzere Rus askeri faaliyetleri, Çin ve Orta Doğu hakkında hassas, gizli bilgiler içeriyordu sızdırılan 100 kadar belge.
Politico'ya göre İngiltere, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ukrayna, gizli bilgilerin Web üzerinden tam olarak nasıl yayıldığı konusunda Washington'dan açıklama talep etti.
Haberde, sızıntıların Beyaz Saray'ın ortaklarıyla olan ilişkisini kriz durumuna soktuğuna ve böyle bir durumun ise NATO ve Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya yardım sağlama çabalarını baltalayabileceğine yer verildi.
Belgeleri inceleyen Politico, bazı belgelerin ABD Genelkurmay'ında J2 olarak bilinen istihbarat kolu tarafından çeşitli ABD istihbarat sistemlerinden alınan küresel meselelerin özetleriyle birlikte bir brifing paketi halinde toplandığını gösteriyor. Ayrıca, Discort'ta yayınlanan versiyonlarda bazı bilgilerle oynanıldığı da belirtiliyor. Bu oynamamının özellikle Ukrayna'nın asker kayıplarının artırılması şeklinde olduğuna vurgu yapılıyor.
Pollitico'da yer alan haberde bilgilerin nasıl sızdırılmış olabiliceğine dair net bir bilgi olmamasına rağmen istihbarat paylaşımlarında daha farklı yolların kullanılması gerektiğine de vurgu yapıldığına yer veriliyor.
Bu arada, askeri liderlerin bir bahar karşı saldırısına hazırlanmakla meşgul olduğu Kiev'de, üst düzey yetkililer sızıntıdan Rusya'yı sorumlu tuttu ve bunu bir dezenformasyon kampanyası olarak nitelendirdi.
ABD'nin önümüzdeki günlerde ve haftalarda Ukrayna savaşına ilişkin istihbarat paylaşımını ne ölçüde değiştireceği belirsizken 2022'den bu yana ABD müttefikleri ile bazı istihbari bilgileri paylaşıyor.