Ülkede her bölgenin kutsal Ramazan ayını farklı veya müşterek etkinliklerle karşılama geleneği var.
GENÇLERİN RAMAZAN GÖREVİ: SAHURA KALDIRMA
Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip ülkede, nesilden nesile geçen ve genellikle çocukların yaptığı ramazan ayının "sahura kaldırma" geleneği devam ediyor.
Sopalarla, ellerindeki davul, teneke ve kova gibi çeşitli aletlere ritim eşliğinde vuran çocuklar, dolaştıkları sokaklarda yüksek sesle "sahur vakti'' diye bağırarak insanları kaldırıyor.
İnsanları sahura kaldırmak için toplu halde sokakları dolaşan çocuklar, sahur vakti boyunca aynı zamanda mahallelerinin güvenliğini de sağlıyor.
TOPLU İFTARLAR
Endonezya’datoplu iftarlar camilerde yapılır. Mahallenin sakinleri, muhtaç ve yolculara açılan bu sofrada, iftarın vazgeçilmezi olarak Hurma’nın yanında çeşitli tatlılar bulunur. Bu tatlılar Bubur Kacang Hijau, Kolak Pisang, Pengat Labu, Bubur Sumsum, Serabi ve diğerleridir. Bazı etnik grupların kendilerine has ve vazgeçilmez yemekleri de bulunur.
RAMAZAN ÖNCESİ KABİR ZİYARETİ
Özellikle Orta Java'daki Müslümanlar, her yıl Ramazan ayı girmeden bir gün önce Nyadran adı verilen dini bir adetlerini yerine getirirler. Bu törende Cavalı Müslümanlar önce mezarlıklara giderek yakınları için dua ediyorlar. Daha sonra binlerce kişi yanlarında getirdikleri yemekleri hep birlikte yiyerek Ramazan ayının gelişini kutluyor.
Endonezya, Ekvator üzerinde konumlandığı için yaz veya kış yok. Günlerin uzunluğu bütün sene aynı; bu yüzden Türkiye ile en temel fark iftar ve sahur arasındaki zaman farkı. Sahurlar genelde sabah 4 gibi yapılıyor, saat 6 civarında da iftar başlıyor. Yani Endonezyalılar Ramazan’da her zaman yaklaşık 14 saat civarı oruç tutuyorlar.
50 YILDIR RAMAZANA ÖZEL "ATEŞ FUTBOLU"
Endonezya'da her yıl Ramazan ayında yanan hindistan cevizi ile oynanan "ateş futbolu" geleneği sürdürülüyor.
Endonezya'nın Cirebon şehri sakinleri her yıl Ramazan ayını yanan hindistan ceviziyle oynanan futbol müsabakası ile karşılayarak bu ayın insanlarla birlikte geçirilmesi adına çabalıyorlar.
Ateş futbolunun oynanması için havanın kararması beklenirken, maç sırasında oyuncular ayakkabı, kaleciler de eldiven kullanmıyor.
SALİKURAN FESTİVALİ
Kalimantan adasının Güneyinde olan Banjar halkının Salikuranfestivali Ramazan’ın son on gününün karşılanmasıdır. Bu festivalde halk ana caddelerde alay yapar. Burada büyük fenerlerle dolaşılır. Bu bölgede zaten Ramazan boyunca yollar ve ev bahçeleri fenerlerle aydınlatılır.