Reuters'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni Merkez Bankası Başkanı atamasını yapıp daha ılımlı bir yaklaşımla ekonomik reformlardan bahsetmesinden sonra Kasım ayından beri Türk piyasalarına 15 milyar dolar para akışı oldu.
Yabancı yatırım uzmanları ve Türk bankacılarla yapılan röportajlarda, özellikle daha büyük yatırım fonlarının uzun vadeli pozisyon alması durumunda bu para akışının yıl ortasında iki katına çıkabileceği belirtildi.
67 milyar doları yöneten BlueBay Asset Management'ın Londra merkezli gelişmekte olan piyasalar başkanı Polina Kurdyavko, "Farklı bir yaklaşımın geldiğini görmeyi hevesle bekliyoruz." dedi.
Kurdyayko, "Geleneksel adımları gördükleri sürece düşüncelerinden ve planlarından vazgeçmeyeceklerini" sözlerine ekledi.
Varlık değerlemesi ve reel oranları küresel olarak Türkiye'yi en cazip ülkelerden biri yapıyor. Uluslararası Finans Enstitüsü'ne göre, koronavirüs aşıları üzerindeki iyimserlik dalgası ve gelişmekte olan piyasa akışlarının dördüncü çeyrekte 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine iten ekonomik toparlanma ile de yükseldi.
Türk lirası 2018 yılının ortalarında yaşanan döviz kriziyle değerini yüzde elli kaybederek yabancı yatırımını engelleyen, ülkenin döviz rezervlerini kötü bir şekilde tüketen ve Merkez Bankası'nın bağımsızlığını aşındıran bir dizi ekonomi politikasını tetikledi.
Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın göreve başlamasından bir gün önce Kasım ayının başlarında lira en düşük seviyelerine geldi. Bundan sonrası için merak edilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sürekli devam eden faiz eleştirilerine rağmen Naci Ağbal'ın yüzde 15'e varan enflasyon ile mücadelesini ve bağımsız şekilde yapıp yapamayacağı.
Ağbal, faiz oranını yüzde 10.25’ten yüzde 17’ye çıkardı ve gerektiğinde daha sıkı politikaların uygulanacağı sözünü verdi.
Çeviri: Emirhan Kemendi