Türkiye’nin İHA/SİHA’ların üretildiği AR-GE merkezini izinsiz gözlemlerken yakaladığı Rus NTV kanalı muhabirlerin izinsiz faaliyetleri, Rusya’nın yeni bir istihbarat operasyonu mu sorusunu akıllara getirdi. Clash Report isimli sosyal medya hesabı bu konuda önemli bilgiler paylaştı. Buna göre Rusya, daha önceki pek çok operasyonda ajanlarının gazeteci kimliği kullanmasını sağlamıştı.

İngiltere’de gazeteci kimliğiyle operasyon

Rusya'nın askeri istihbarat biriminden (GRU) casuslar, 2018'teki Sergey ve Yulia Skripal'in Salisbury'de Novichok ile zehirlenmesi soruşturmasını araştırmak için Telegraph'tan iki kadın gazeteci kılığında girdi.

Rus casuslar, Telegraph'ın tüketici yazarı Kate Morley ve konuk yazarı Helen Russel'ı taklit ederek Birleşik Krallık ve Hollanda'daki soruşturma birimlerine e-posta göndermek üzere sahte hesaplar açtı.

Lahey'deki Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OCPW) 39 e-posta gönderdiler. E-postaları alanlar arasında Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı ve Porton Down Araştırma Merkezi de vardı.

Perulu gazeteci Rus casusu çıktı

Perulu gazeteci ve köşe yazarı Virginia Peláez Ocampo, 8 Temmuz 2010'da kocasıyla birlikte ABD tarafından Rusya için kayıtsız bir yabancı ajan olarak çalıştığı gerekçesiyle suçlu bulundu.

Peláez esasen New York'ta İspanyolca yayın yapan El Diario La Prensa gazetesinde sol görüşlü yazılar kaleme almasıyla tanınıyordu. Kendisi ve kocası, suçlu bulundu.

Peláez esasen New York'ta İspanyolca yayın yapan El Diario La Prensa gazetesinde sol görüşlü yazılar kaleme almasıyla tanınıyordu. Kendisi ve kocası, suçlu bulunduktan iki gün sonra ABD ve Rusya arasındaki bir esir takası ile Moskova'ya gönderildi.

Eski Rus istihbaratçıdan gazeteci görünümlü Rus ajanlar itirafı

2000 yılında FBI tanık koruma programına alınan eski GRU istihbaratçısı Albay Stanislav Lunev, ABD'nin başkenti Washington ve diğer bölgelerde kritik kurumlarda gazeteci görünümü altında faaliyet yürüten Rusların yarısından fazlasının GRU veya SVR ajanı olduğunu söyledi.