Bilgi toplumu hedefiyle 2008 yılında hizmete açılan "e-Devlet kapısı"nın içeriği gün geçtikçe geliştiriliyor. Gün itibariyle 858 kurum ve 6 bin 333 hizmet sunan e-Devlet kapısına, 2021 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işlemleri için 305 milyon 718 bin başvuru yapıldı.
E-Devlet üzerinden SGK işlemlerine başvuran insanların en sık kullandığı uygulamalar, "SGK tescil ve hizmet dökümü", "4A hizmet dökümü" ve "Ne zaman emekli olabilirim?" oldu.
100 SGK HİZMETİNİN 27'Sİ E-DEVLET'TEN YAPILABİLİYOR
E-Devlet kapısı üzerinden en fazla içerik sağlayan kurumlardan biri olan SGK, hizmet sunduğu 581 uygulamanın 157'sini e-Devlet'e taşımış durumda. Toplam hizmetlerinin yüzde 27'sini internet üzerinden verebilen kurum, e-Devlet kullanıcılarının en sık kullandığı hizmetlerin başında yer alıyor.
Geçen yıl toplamda 305 milyon 718 bin başvuruyu e-Devlet üzerinden alan SGK'nın, en yoğun aldığı başvurular "SGK tescil ve hizmet dökümü/İşyeri unvan listesi", "4A hizmet dökümü", "Normal şartlarda ne zaman emekli olabilirim?", "4A/4B iş göremezlik ödemesi görme" ve "GSS tescil ve prim borcu sorgulama" olarak listelendi.
73 MİLYON KİŞİ EMEKLİLİK TARİHİNİ ÖĞRENDİ
E-Devlet'te SGK İşlemleri altında yer alan "Normal şartlarda ne zaman emekli olabilirim?" bölümü emeklilik hayali kuran insanların en sık kullandığı bölüm oldu. Emeklilik tarihini öğrenmek isteyen 73 milyon 615 bin kişi 2021 yılında bu bölümden tarihi görebildi.
Sadece emekli olmak isteyenler tarafından değil, mevcut emeklilerin de yoğun kullandığı sistemde, 12 milyon 571 bin kişi emekli aylık kesintisinin ne kadar olduğuna baktı.
SGK, 2022 yılında e-Devlet'ten sunduğu hizmetlere, "SGK Rehberlik Randevu Sistemi", "6183 Elektronik Satış Uygulaması" ve "WOMEN UP Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi"ni de dahil etmeyi planlıyor.