Türkiye’nin millî imkânlarla ürettiği Bayraktar TB2 SİHA’lara rağbet her geçen gün artıyor.
Türkiye Gazetesi’nden Selçuk Böke’nin haberine göre, Libya’da, TSK’nın Suriye ve Kuzey Irak’ta yürüttüğü operasyonlarda, Karabağ ve Ukrayna’da ‘denge değiştirici’ unsur olarak sahneye çıkan yerli silah Bayraktar TB2 SİHA, Latin Amerika ülkelerinden Uruguay ve Ekvador’un da takibine girdi.
Altı ülkeyi kapsayan Latin Amerika turunu geçtiğimiz günlerde tamamlayan Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu, Latin Amerika ülkelerinin Türk İHA ve SİHA’ları ile yakından ilgilendiğini söyledi. Çavuşoğlu “Savunma sanayimizle ilgililer. SİHA’lar yakından takip ediliyor, bir ‘oyun değiştirici’ olarak görülüyor” ifadelerini kullandı.
Baykar tarafından geliştirilen millî SİHA Bayraktar TB2, Libya, Katar, Etiyopya, Ukrayna ve Azerbaycan tarafından aktif olarak kullanılıyor. Yerli sisteme; Macaristan, Bulgaristan, Sırbistan, Arnavutluk, Slovakya, Letonya, Fas, Malezya, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Pakistan ve Irak da yoğun bir ilgi gösterirken, Bayraktar TB2 SİHA bu yıl içinde Polonya’ya ihraç edilecek.
BİRÇOK REKOR KIRDI
Bayraktar TB2 SİHA, Kuveyt’te katıldığı demo uçuşunda yüksek sıcaklık ve kum fırtınası gibi zorlu coğrafi ve iklim şartlarında tam 27 saat 3 dakika kesintisiz uçarak rekor kırdı.
Millî SİHA’lar Katar, Suriye, Ukrayna ve Karabağ’da karşılaştığı çöl sıcağı, dondurucu soğuk, kar ve fırtına gibi tüm olumsuz hava şartlarında görev yaptı. Türk havacılık tarihinde taktik sınıfta 27 saat 3 dakika ile en uzun havada kalış süresi ve 27 bin 30 feet yükseklikle Türkiye irtifa rekorunu kıran millî SİHA, 400 bin saatlik uçuşla birlikte Türk havacılık tarihine geçti.
Millî SİHA ayrıca, en uzun süre başarıyla Türkiye’ye hizmet eden hava aracı unvanına sahip.