Son günlerde gerilimin giderek yükseldiği, işgalci İsrail güçlerinin kullanılan şiddetin dozunu her geçen gün daha da arttırdığı Batı Şeria'da, Yahudi yerleşimciler Filistin vatandaşlarının yaşamını zorlaştırmaya devam ediyor.

Sosyal medyada yer alan iddialara göre, Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'nın El Halil şehrinde bulunan Harem-i İbrahim Camisi'nde içkili eğlence programı düzenlemek için hazırlık yapıyor.

HAREM-İ İBRAHİM CAMİSİ'NİN ÖNEMİ

Yaklaşık 4 bin yıl önce yaşadığına inanılan Hz. İbrahim'in dönemine kadar uzanan Harem-i İbrahim Camii üzerine, Roma İmparatorluğu'nun "Yahudiye'ye" atadığı Yahudi Kralı Hirodes tarafından milattan önce 20 yılında inşa edildiği söylenen surlar hala varlığını sürdürüyor.

Yapı itibariyle Mescid-i Aksa'ya fazlaca benzeyen Harem-i İbrahim Camisi, Roma ve Bizans döneminde kilise olarak kullanılsa da, 634 yılında İslam ordularının bölgeyi feth etmesinin ardından camiye çevrildi. Haçlı seferleri nedeniyle 90 yıl daha kilise olarak kullanılan Harem-i İbrahim, Selahaddin-i Eyyubi döneminde tekrar camiye dönüştürüldü.

Yahudi inancına göre Mescid-i Aksa'da olduğuna inanılan "Süleyman Mabedi"nin ardından yeryüzündeki en kutsal mabet olarak görülen Harem-i İbrahim'i, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ne (UNESCO) bağlı Dünya Miras Komitesi, 2017 yılında Harem-i İbrahim Camisi ve caminin içinde bulunduğu Eski Şehir bölgesinin "Filistin'e ait tehlike altındaki dünya mirası" olarak Dünya Miras Listesi'ne eklenmesine karar vermişti.

CAMİ KATLİAMI

1967 yılından beri İsrail işgali altında bulunan Batı Şeria'nın El Halil şehrinde bulunan cami, 25 Şubat 1994 tarihinde sabah namazı kılan Müslümanların üzerine ateş açan Baruch Goldstein isimli Yahudi fanatiğin eylemi sonrasında kapatılmış, tekrar açıldığındaysa işgalci İsrail hükümeti yüzde 63'ünü Yahudilere, yüzde 37'lik bir alanı ise Müslümanlara tahsis etmişti.

El Halil Camii (Harem-i İbrahim) Katliamı olarak bilinen saldırıda 29 Filistinli şehit olmuş, 150'den fazla Filistinliyse yaralanmıştı.