Dünya

Sosyal medya kullanıcıları Gazze savaşına sessiz kalan ünlülere boykot başlattı

İnternet kullanıcıları, Gazze ve Sudan ile dayanışma amacıyla TikTok ve diğer sosyal medya platformlarında yeni bir akım başlatarak ünlü kültürüne yeter diyor.

Abone Ol

Ünlüleri engelleme listesi, ayrıcalıklı azınlık ile zulüm gören çokluk arasındaki keskin ikileme karşı TikTokers'ın dikkatini çeken en son çevrimiçi hareket oldu. 

Trend olan #Blockout2024 hashtag'i, kullanıcıların Gazze ve Sudan'daki yıkıcı çatışmalara verdikleri tepkilere (ya da tepkisizliklerine) misilleme olarak, toplu olarak engellemek üzere ünlülerin bir listesini derleyen videolar paylaştığını gösteriyor. 

Filistin topraklarında yedi aydır devam eden ve uluslararası insancıl hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle uluslararası düzeyde kınanan savaşta çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 34.971 kişi öldürüldü. 

Sudan'da ise, hak gruplarının savaş suçu ve insanlığa karşı suç teşkil ettiğini söylediği yaygın cinsel şiddet ve diğer zulümlerin yaşandığı çatışmalarda 14,000'den fazla kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi de yaralandı. 

'Engelleme Operasyonu' nedir? 

İnternetteki eleştirmenler, seçkin moda dünyası üyelerinin avangart ve gösterişli tarzlarını gözle görülür bir şekilde sergiledikleri Met Gala'nın, toplumsal meseleleri görmezden gelen bu tür etkinliklerin saçmalığını daha da gözler önüne serdiğini iddia ediyor. 

Katılımcılar kristaller ve çiçeklerle süslenmiş dramatik elbiseler giyerken, New York'ta sadece birkaç blok ötede Filistin yanlısı protestolar gerçekleşti. 

Bu, daha sonra 'Blockout Operasyonu' olarak adlandırılan hareketi tetikledi. 

Ünlüleri engelleme kampanyasını başlatan @blockout2024 gibi Tiktok kullanıcıları, suç ortağı olarak görülen dünyanın en büyük isimlerine seslendi. 

Kim Kardashian'dan Taylor Swift'e ve Justin Bieber'a kadar kullanıcılar suçlanması gereken kişiler konusunda geri adım atmadı. 

Blockout2024'ün TikTok'ta yayınladığı ve o zamandan beri bir milyondan fazla izlenen bir videoda, takipçilerin "ünlülerin parası ve hayatları üzerinde tam kontrole" sahip olduğunu söyledi. 

Tiktoker Blockout2024, "Onlardan nefret ettiğimizde para kazanıyorlar. Onları övdüğümüzde para kazanıyorlar. Ancak sosyal medya hesaplarını engellediğimizde ve isimlerini tamamen unuttuğumuzda, her şeyi kaybediyorlar" dedi. 

"Onlara verdiğimiz ilgi miktarı ve onlara verdiğimiz etkileşim miktarı onların doğrudan para birimidir. Bunu onlardan alın."

Ünlülerin takipçilerini önemli ölçüde azaltarak reklam geliri elde edemeyeceklerini belirten kullanıcılar, bunun ünlülere Filistin ve Sudan'ı vurgulamaları için baskı yapacağını söylüyor. 

Vietnamlı bir Tiktok kullanıcısı olan Jenny, verdiği demeçte "Filistin'de yaşanan soykırımın" kendisini kampanyaya katılmaya ittiğini söyledi. 

"Tiktok'un algoritması, yaş, cinsiyet ya da toplumsal statü gözetmeksizin herkesin, içerikleri diğer kullanıcıların ilgisiyle örtüştüğü sürece viral olabilmesine olanak tanıyor. Bu nedenle Tiktok'ta herhangi bir sosyal meselenin tasvirinin gerçekten önyargısız ve çok otantik olduğu gösterilmiştir, çünkü bu tıpkı sizin ve benim gibi sıradan insanların sesidir" dedi. 

"Filistin, Kongo ve Sudan'ı desteklemek için TikTok'tan başlayan bir hareket görene kadar sosyal medyanın gücünü hiç anlayamamıştım. Özellikle de Z kuşağı sosyal meselelere çok daha duyarlı bir kuşak olarak algılandığı için." 

22 yaşındaki Tiktoker, güçle birlikte sorumluluğun da geldiğini yineleyerek ünlülerin sessizliğinin dünya çapında yaşanan insani krizlerin yanlış eğitilmesine mal olduğunu sözlerine ekledi. 

Verdiği demeçte, "Ben şahsen, insanların binlerce dolara mal olan gösterişli bir etkinliğe katılmak için bu kadar çaba sarf ederken, dünyanın diğer ucunda insanların bombalanarak paramparça edilmesine neden bu kadar kayıtsız kaldıkları konusunda çok öfke duyuyorum" dedi. 

"Met Gala 2024, toplumumuzdaki güç ve kaynak dağılımındaki dengesizliği gösteren bir etkinlikti." 

Ünlülerin tepkisi

Engelleme Operasyonu'nun popülaritesi, tartışmalarını ele almak üzere öne çıkan bazı ünlülerin tepkilerine yol açtı. 

TikTok'ta @hayleybayley olarak tanınan ABD'li influencer Hayley Kalil, daha önce hesabında yayınladığı kutuplaştırıcı Met Gala videosunu tartışmak üzere sekiz dakikalık bir özür videosu yayınladı. 

Şimdi silinen klipte Kalil, Kirsten Dunst'ın başrolünü oynadığı 2006 yapımı Marie Antoinette filminin trend sesi olan "Let Them Eat Cake" şarkısına dudak senkronizasyonu yapıyor ve Fransa'nın meşhur kraliçesinden esinlenen çiçekli bir başlık ve elbise giyiyordu. 

Bu arada, birçok blok listesinde de adı geçen Amerikalı influencer Chris Olson, yerinden edilmiş Filistinli ailelere yardım etmek için Gazze'ye yönelik bir başka çevrimiçi dayanışma kampanyası olan 'Zeytin Dalı Harekatı'na katılımını tartışan bir TikTok videosu yayınladı.  

Tepkilerin ardından pop şarkıcısı Lizzo da Gazze'den kaçmak için para toplayan Filistinli bir aile için bir GoFundMe kampanyası paylaştı ve Sudan'da insani yardım için bir başka kampanyayı destekledi.  

TikTok kullanıcısı Jenny, "Akımın başlamasının üzerinden 72 saat geçmeden Lizzo, Gazze'ye bağış yapılmasını dile getiren bir TikTok yükledi" dedi. 

"Bence gelecekte bir noktaya kadar, elden çıkarma devam ettiğinde, diğer ünlüler, dünyanın dört bir yanındaki insanların acılarına ve adaletsizliklerine kayıtsız ve sağır kalırken, kariyerlerini ayrıcalık balonlarında kalmak için yürütürlerse artık insanların desteğini alamayacaklarını anlayacaklar." 

Orta Doğu Haber