BM Güvenlik Konseyi kaynakları, İsviçre’de toplanan Suriye Anayasa Komitesi’nin Rusya'nın engelleri nedeniyle ortak bir açıklama üzerinde anlaşamadığını bildirdi. AB üyesi 5 ülke ise müzakerelerinin başarısız olmasından Suriye rejimini sorumlu tuttu.
Fransız AFP haber ajansına konuşan BM Güvenlik Konseyi'ndeki diplomatlar, Rusya'nın müzakereleri defalarca engellemesinin ardından Suriye Anayasa Komitesi’nin Suriye konusunda ortak bir açıklama üzerinde anlaşamadığını aktardı.
BM’deki Rus diplomatik temsilciliği ise başarısız olan müzakerelerle ilgili yorum yapmadı.
BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen'in ise uluslararası toplumu Suriye'deki bölünmüş siyasi süreci yeniden hayata döndürmek için ayrılıkların üstesinden gelmeye çağırdı.
Öte yandan Fransa, Almanya, İrlanda, Estonya ve Belçika 2020 yılı içinde 5 müzakere turu yapılmasına rağmen Suriye Anayasa Komitesi toplantılarında önemli bir ilerleme kaydedilmemesinden duydukları üzüntüyü dile getirdi.
5 ülkenin ortak açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:
“Suriye rejiminin, Özel Elçi ve Suriye muhalefetinin önerilerine yapıcı bir şekilde katılmayı reddetmesi, bir anayasa reform taslağı oluşmamasına yol açtı.
Şu ana kadar Anayasa Komitesi’nin bir sonraki toplantısı için kesin bir tarih bulunmuyor ve Özel Elçi’nin belirttiği gibi durum böyle devam edemez.”
AB üyesi ülkelerin büyükelçileri, BM Özel Elçisi Pedersen’in 2254 sayılı Güvenlik Konseyi Kararının uygulama çabalarına verdikleri desteği vurguladı.
AB üyesi ülkeler ayrıca, tutukluların serbest bırakılması, BM gözetiminde ve diasporadaki bulunanlar da dahil olmak üzere tüm Suriyelilerin katılımıyla kapsamlı ve gerçek bir siyasi geçişle özgür, adil ve şeffaf seçimlerin düzenlenmesini istedi.
Suriye Anayasa Komitesi, 5 gün süren beşinci toplantı turunu tamamlamamıştı.