Üst düzey Suriyeli diplomatın İranlı Kürt Mahsa Amini'nin ölümünün yol açtığı haftalarca süren protestolarla sarsılan Tahran'ı ziyaret etmesi üzerine Suriye rejiminin İran'a desteğini yinelemesi olarak yorumlandı.

22 yaşındaki genç, başörtüsünü 'yanlış' taktığı iddiasıyla Tahran'da tutuklanmasından üç gün sonra, 16 Eylül'de gözaltında öldü.

Ülke çapındaki protestolarda çoğunluğu göstericiler ve aynı zamanda güvenlik güçleri mensubu olmak üzere düzinelerce insan öldürüldü. Aralarında kadınların da bulunduğu yüzlerce kişi tutuklandı.

Suriye rejimi Dışişleri Bakanı Faysal Al-Mihtat, "Suriye'nin İran'ın kardeş ve dost halkına verdiği desteği yeniden teyit ediyoruz" dedi.

İranlı mevkidaşı Hossein Amir-Abdullahian ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Suriye'nin "bu ülkeye yönelik saldırıyı finansal, medya, siyasi ve uluslararası olarak destekleyenlerin başarısızlığını memnuniyetle karşıladığını" söyledi.

İranlı yetkililer Batı'yı ülkede huzursuzluk yaratmakla suçladı.

Protestolara yönelik acımasız bir baskı, en az 250 ölü ve yüzlerce kişinin gözaltına alınmasına neden oldu.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney Çarşamba günü ABD'yi gösterileri destekleyerek halkı manipüle etmeye çalışmakla suçladı.

Kötü şöhretli bir insan hakları ihlalcisi olan Suriye rejimi, İran'ın başlıca bölgesel müttefiki oldu.

Tahran, muhalefete karşı on yıl süren kanlı savaşında Devlet Başkanı Beşar Esed rejimine askeri destek sağladı.