Komite üyesi Abdülhamid Avvak, başkanlık yetkilerinin, kurulacak yeni siyasi sistemin şekline göre belirleneceğini ifade etti.

Geçici Anayasa: Kalıcı Değil, Düzenleyici

Al Jazeera'ya konuşan Avvak, anayasa bildirgesinin kalıcı bir anayasa olmadığını, geçiş dönemini düzenlemek için geçici bir belge niteliği taşıdığını belirtti. Bildirgenin temel dayanaklarının "hukukun üstünlüğü" ve "kuvvetler ayrılığı" olduğunu vurgulayan Avvak, komitenin hedefinin "adalet üzerine kurulu bir vatandaşlık devleti" inşa etmek olduğunu söyledi.

Komite Çalışmaları ve Süreç

Pazar günü Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şera tarafından oluşturulan komite, uzmanlardan oluşuyor ve taslak üzerinde günlük toplantılar yapıyor. Ancak, bildirgenin ne zaman tamamlanacağına dair bir tarih verilmedi. Komite, hazırladığı taslağı Cumhurbaşkanı'na sunacak.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, komitenin oluşturulmasının, Suriye halkının "hukukun üstünlüğüne dayalı bir devlet kurma arzusu" ve Ulusal Diyalog Konferansı'nın çıktıları doğrultusunda gerçekleştirildiği ifade edildi.

İslam İşbirliği Teşkilatı taleplerini açıkladı İslam İşbirliği Teşkilatı taleplerini açıkladı

Komite Üyeleri ve Tartışmalar

Komite üyeleri arasında Abdülhamid Avvak, Yasir Huveyş, İsmail Halefan, Riyan Kehilan, Muhammed Rıza Celhi, Ahmed Kurbi ve Behiye Mardini bulunuyor. Yeni anayasanın içeriği, özellikle adaletin sağlanması, farklı toplumsal grupların haklarının korunması, hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi ve vatandaşlık temelli bir sosyal sözleşmenin oluşturulması konularında geniş tartışmalara yol açıyor.

Yeni anayasa taslağı, parlamentonun rolü ve seçim sistemi, devletin siyasi ve ekonomik kimliğinin güncellenmesi, yönetim biçimi ve kuvvetler arasındaki ilişkiler gibi birçok konuyu düzenleyecek. Suriye'deki bu süreç, ülkenin gelecekteki siyasi yapısının temelini oluşturacak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

daily ummah