Suriye rejim lideri Beşşar Esed'in ülkenin kuzeybatısındaki güçlerini yeniden seferber etmesi, muhalif güçlerin elinde bulunan 'İdlib vilayetinde yeni bir katliama hazırlanıyor' şeklinde yorumlandı.

Rejim güçlerindeki hareketlenme, gerilimi azaltma bölgesi olarak ilan edilen M4 karayolu boyunca Türk-Rus güçlerinin ortak askeri devriyelerini Rusya’nın askıya almasının ardından başladı.

Türk-Rus ortak devriyeleri Mart ayında Halep-Lazkiye yolunda başladı ve sonuncusu 12 Ağustos'ta gerçekleşti. Fakat Moskova, herhangi bir gerekçe göstermeden devriyeleri 14 Ağustos’ta askıya aldığını duyurdu.

O zamandan beri Esad rejim güçleri, İdlib'in güney kırsalındaki Cebel El- Zaviye, el-Fterah, Fulayfel, Sfuhen ve Kansafra'ya roket saldırıları başlattı. Bölge muhalif güçlerden olan Hayat Tahrir el-Şam tarafından kontrol ediliyor.

Arab News haber ajansına konuşan uzmanlar, rejim unsurlarının bu hazırlığının, bölgeyi yeni bir savaş alanına döndüreceğini söylüyorlar. İstanbul'daki Omran Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde askeri analist olan Navar Saban, muhaliflerin ince bir çizgide ilerlediğini söyledi.

Safran, Arab News'e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Hizbullah, M4 karayolunun güneyindeki bölgeye bir saldırı başlatmak amacıyla bazı kuvvetlerini hareket geçirdi.

Ortak devriyelerin askıya alındığı bu bölge stratejik bir konumda, zira burayı hangi güç kontrol ederse, İdlib’in tamamını kontrol edebilir. Dolayısıyla bu denli stratejik öneme haiz bir bölge için er ya da geç çatışma kaçınılmaz görünüyor.

Rejim unsurlarının hazırlıklarına bakarsak, yakın zamanda bölgeye saldıracakları çok yüksek ve ciddi bir ihtimal. Dar çaplı, bölgesel bir saldırı olacaktır. Türkiye’nin ve Suriye muhalif güçlerinin bu stratejik alanla ilgili bir niyeti olduğuna da asla sanmıyorum. Fakat,er ya da geç Ruslar bu bölgeyi kontrolü altına almayı isteyecektir.

Moskova bölgeyi muhalefete bırakmayı en baştan istememişti. Fakat Türkiye ve muhalif gruplar kendi kontrolü altında tutmayı başararak, ülkedeki iç savaştan kaçan nüfus için, görece güvenli ve yaşanabilir bir bölge haline getirmeyi başardı.’’

Pazar günü muhalif grupların elindeki bölgede yeni bir Suriye rejimi saldırısı korkusu artarken, bir düğün konvoyu İdlib vilayetindeki bir yerleşim bölgesinde ilerliyor.

Diğer yandan bir diğer Orta Doğu analisti Kyle Orton, eğer dikkatli analiz edilirse, Rusya’nın İdlib'deki ortak devriyeleri askıya almasının, geçici bir güvenlik sorunundan ötürü olabileceğini söyledi.

Orton, şunları söyledi:

"Devriyeler ilk başta barışçıl protestocular tarafından saldırıya uğruyordu, ancak özellikle geçen aydan bu yana bu protestolar askeri olarak giderek daha fazla tehlikeli bir hal almaya başladı

Rusya’nın Suriye’de Esed rejimiyle işbirliğini sonuna kadar sürdürüp sürdürmeyeceği kesin olmasa da, devriyeleri askıya alma kararı, taktiksel olarak rejimin bu katliam hazırlığını perdelemek amacı taşıyor olabilir.

Türkiye ise doğal olarak, Suriyeli vatandaşların yerinden yurdundan edilerek Türkiye topraklarına itilmesiyle bağlantılı istikrarsızlaştırıcı bir mülteci dalgasından kaçınmak için en azından Kuzey İdlib'i tampon bölge olarak koruma politikasını sürdürüyor."

* Arab News Haber Ajansı'nda yayınlanan bu haber, Hasan Nurhan Çelik tarafından ortadoguhaber.com adına tercüme edilmiştir.