İsrail’in Suriye’deki varlığı kalıcı hale mi geliyor? İsrail’in Suriye’deki varlığı kalıcı hale mi geliyor?

Küçük kız, kaybolan babası Visam Halid el-Ehdab (51) ve ağabeyi Mahmud (20) için hazırladığı afişleri Humus sokaklarına asarak onların hala hayatta olup olmadığını öğrenmeye çalışıyor. Hala, babasının ve ağabeyinin bir gün serbest bırakılacağına ve belki de hafızalarını kaybettikleri için evlerini bulamadıklarına inanıyor.

11 Yıllık Umutsuz Bekleyiş

Hala’nın annesi Ula el-Ehdab, 2013 yılında eşi ve oğlunun kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırıldığını ve o günden beri haber alamadıklarını belirtiyor. O dönemde Humus kırsalında yaygın kaçırma olaylarının yaşandığını söyleyen anne, yıllardır kocasının ve oğlunun akıbetini öğrenmek için mücadele ettiğini ifade ediyor.

Ula el-Ehdab, son 11 yılda pek çok kez dolandırıcılar tarafından “bilgi karşılığında” para ödemeye zorlandığını ve tehdit edildiğini söylüyor. Ancak umudunu kaybetmeyerek, kaçırılan ailesiyle ilgili herhangi bir iz bulmaya çalışmaya devam ediyor.

Suriye’de Zorla Kaybedilen Binlerce Kişi

Suriye’de Aralık 2024’te Beşar Esad rejiminin devrilmesi ve hapishanelerdeki tutukluların serbest bırakılması, kaybolan binlerce kişinin akıbeti hakkında soru işaretlerini artırdı. Ancak insan hakları örgütleri, 112 binden fazla kişinin hâlâ zorla kaybedildiğini ve akıbetlerinin bilinmediğini bildiriyor.

Kaçırılmalar, genellikle rejime bağlı olmayan yerel silahlı gruplar ve milisler tarafından gerçekleştirildi. Bu milislerin çoğunun, Esad’ın devrilmesinden sonra bile hala faaliyet gösterdiği belirtiliyor.

Humus’ta kaçırılan Mehdi Ağa (52), sekiz ay boyunca bir grup tarafından rehin tutulduktan sonra 10 bin dolar fidye karşılığında serbest bırakıldı. Bir başka kaçırılan kişi olan Muhammed Ali (39) ise 2014’te kaçırıldıktan sonra bir takas anlaşmasıyla serbest kaldığını ve bu süre boyunca bir evde hapis tutulduğunu anlattı.

Ancak birçok aile, kaçırılan yakınlarının akıbeti hakkında yetkililere başvuramıyor. İnsan hakları örgütleri ile iletişime geçmekten korkan mağdur aileler, konuyla ilgili herhangi bir araştırma yapılmadığını ve suçluların cezasız kaldığını belirtiyor.

“Zorla Kaybedilenler İçin Adalet Arıyoruz”

Suriye İnsan Hakları Ağı Başkanı Fazıl Abdulgani, zorla kaybedilen binlerce kişinin akıbetinin açıklığa kavuşturulması için uluslararası bağımsız soruşturmalar açılması gerektiğini söyledi.

Abdulgani, Esad rejimi devrildikten sonra yüzlerce gizli hapishanenin açıldığını ve birçok mahkumun serbest bırakıldığını ancak bazı tutukluların ya öldüğü ya da izlerinin tamamen kaybolduğunun ortaya çıktığını belirtti.

Suriye’de zorla kaybedilenlerin durumu halen belirsizliğini korurken, küçük Hala’nın sokaklarda afiş asarak babasını ve ağabeyini aramaya devam ettiği görülüyor. Hala’nın afişine yazdığı tek soru, “Ağabeyim ne yaptı da böyle bir kaderi hak etti?”

daily ummah