Bazıları futbol sahasından daha geniş bir alana yayılan 400 büyük yapı, 2017 yılında Suudi Arabistan'ın batısındaki Harrat Haybar [Medine'nin kuzeyinde Hicaz, Suudi Arabistan'da bulunan volkanik bir alandır.] bölgesindeki alanlarda keşfedildi.
Araştırmacılar, keşiflerinden bu yana bu "mustatil"lerin [Arapça’da, “uzayan” anlamına gelmekle beraber, geometride “dikdörtgen” anlamında kullanılır.] MÖ 5000'lerde inşa edildiğine ve bu yapıların muhtemelen dünyanın en eski insan yapımı yapıları arasında olduğuna inanıyorlar.
Araştırmacılar, The Holocene adlı internet dergisine yayınlanan bir makalede, “mustatil”lerin "Dünyanın herhangi bir yerindeki anıtsal taş yapısının en eski ve en büyük ölçekli biçimlerinden birini temsil ediyor." diyor.
Makalede, "Mustatil fenomeni anıtsal mimarinin dikkate değer bir gelişimini temsil ediyor." ifadesi yer alıyor.
Bu büyük yapılar dikdörtgen şeklinde ve uzunlukları 15 metre ile 600 metre arasında değişmektedir.
Araştırmacılar, bu anıtların ibadet için kullanıldığına ve yaptıkları radyokarbon tarihlemi sonucu yaklaşık 7 bin yıllık olduğunu düşünüyorlar.
Makalede, anıtların bir zamanlar dikdörtgenin her iki ucuna inşa edilmiş bir platforma sahip oldukları ve bazılarının bölgedeki "diğer kaya sanatı bağlamlarından görülmeyen" geometrik tasarımların sergilendiği bulundu.
Avustralya merkezli 9News'in haberine göre; çalışma lideri Huw Groucutt, Live Science'a verdiği demeçte, “mustatil”lerin içinde, tüm yıl boyunca işgal edilmediklerini veya kullanılmadıklarını gösteren birkaç öğe bulunduğunu söyledi.
Günümüzde anıtlar, bir zamanlar aktif olan volkanların çölleri ve lav alanları gibi çeşitli kuru yerlerde bulunuyor.
Ancak 7000 yıl önce inşa edilmiş olsalardı Suudi Arabistan çok daha suya sahip ve yeşil olurdu.
Makale, o zamanlar yemyeşil bir çevrede yaşayan insanların, mesela "çobanların -yiyecek için evcilleştirilmiş hayvan sürüleriyle geçinirken- bir yandan da bazı vahşi hayvanları avlıyor." olduklarını öne sürdü.
Bu nedenle, “mustatil”ler, ritüel amaçlı olmaktan ziyade, bölgelerini diğerlerinden ayırmak için kullanılmış olabilir.
Çeviri: Burak Çelik