Çin gümrük verilerine göre, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan, bu yılın ilk iki ayında Çin'in en büyük tedarikçisi konumunu korudu ve günlük hacimde yüzde 2,1 artışla 1,86 milyon varile ulaştı.
Suudi Arabistan, Kovid-19 salgını sırasında talebin düşmesinin ardından küresel pazarları dengelemek için Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ile müttefikleri arasında imzalanan bir anlaşmada eşi görülmemiş üretim kesintilerine rağmen 2020'de Çin'in en büyük ham petrol tedarikçisi konumunu koruyarak Rusya’nın önünde yer almayı başardı.
Bir video konuşmasında Nasır, "Çin'in enerji ihtiyaçlarının sürekli güvenliğini sağlamak en yüksek önceliğimiz olmaya devam ediyor - sadece önümüzdeki beş yıl için değil, önümüzdeki 50 yıl ve sonrası için" dedi ve ekledi: "Sürdürülebilir enerji çözümlerinin daha hızlı ve sorunsuz bir küresel enerji geçişi için çok önemli olduğunu biliyoruz… Ancak gerçekçi olmak gerekirse, birçok alanda petrole alternatif çok az olduğu için bu biraz zaman alacaktır."
Nasır, Pazar günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, Çin talebinin pandemi öncesi seviyelere çok yakın olduğunu, özellikle de Asya, Doğu Asya'nın güçlü bir toparlanma içinde olduğunu söyledi.
Nasır, Çin'in enerji ihtiyaçlarının en önemli tedarikçisi olmanın yanı sıra, Aramco'nun Çin'in enerji geçişinde ikinci asır hedefine ulaşmasına yardımcı olmak için iyi bir konumda olduğunu söyledi.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Eylül ayında Çin'in karbon emisyonlarını 2030'dan önce zirveye çıkaracağını ve 2060'a kadar karbon nötrlüğüne ulaşacağını duyurdu; bu, enerji ve imalat sektörlerinde tektonik bir değişim yaratması beklenen bir taahhüt.
Nasır, petrol devinin, Çin'in ağır nakliye ve kimyasalların yanı sıra madeni yağlar ve metal olmayan malzemeler için ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olmak için projelerde daha fazla yatırım için fırsatlar beklediğini söyledi.
Nasır, Aramco'nun ham petrolü kimyasala dönüştürmek ve mevcut enerji kaynaklarından sera gazı emisyonlarını azaltmak için daha temiz motor yakıt sistemleri ve teknolojileri konusunda Çin üniversiteleri ve şirketleriyle birlikte çalıştığını da sözlerine ekledi.
Nasır, "Aslında, Çin ile araştırma işbirliğimizi genişletmek ve yoğunlaştırmak için daha da cesur emellerimiz var," dedi ve diğerlerinin yanı sıra sözde mavi hidrojen, amonyak ve karbon yakalama teknolojileri üzerinde ek işbirliğinin muhtemel olduğunu da sözlerine ekledi.
China National Petroleum Corp'un (CNPC) araştırma enstitüsünden uzmanlar, Xi'nin iklim taahhüdü altında Çin'in petrol talebinin yaklaşık 2025 yılına kadar 730 milyon tonla sınırlanacağını tahmin ediyor.
Çeviri: Emirhan Kemendi