Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, yeni yıl dolayısıyla sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Çin'in ülkesine karşı güç kullanmaktan vazgeçmesi gerektiğini belirtti.
Tayvan Merkezi Haber Ajansı’nda (CNA) yer alan habere göre, Tsai, ülkesinin asla Çin’e boyun eğmeyeceğini belirti. Tsai, askeri yöntemlere başvurulmasının, iki taraf arasındaki farklılıkları çözmek için bir seçenek olmadığını vurguladı.
Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarı koruyarak bölgesel gerginliklerin azaltmak gerektiğini ifade eden Tsai, Çin'in Tayvan'a karşı güç kullanmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.
Tsai Ing-wen, "askeri maceraperestliğin" çözüm olmadığını belirtti.
ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI
Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirdi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etti.
Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının adada devam ettiğini ileri sürerek, bağımsızlık ilan etti.
PEKİN BAĞIMSIZLIĞI TANIMIYOR
Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti.
1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.
Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Çin'i uluslararası toplumda sadece kendilerinin temsil ettiğini savunuyor ve Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor. Pekin, Tayvan'ı diplomatik olarak tanıyan ülkelerle ilişkilerini donduruyor.