Daha önce insanları savaşa katılmaya zorlamakla suçlanan Tigray isyancı komutanları yeni bir asker toplama kampanyası başlattı. Ağustos ayının sonunda biten 5 aylık ateşkes anlaşmasının Eritre'nin Tigray'a daha ateşkes tarihi sona ermeden saldırması sonucu tekrar silahların ateşlenmesine neden oldu. Eritre'nin saldırılarını Etiyopya'nın saldırıları takip etti.
Tigray'ın başkenti Mekelle'de sivil halkın var olan savaşa katılması için askere alımlar başladı. Asker alımlarında cinsiyet ayrımı yok. Kadınlar da askeri eğitim alıyor ve gerekktiğinde cephede savaşmaya gidebiliyor.
Tigray halkı nededeyse 2 yılı bulan savaş sonrasında ne kadar bitkin ve yorgun olsa da savaşa katılmak için yetkililerin yaptıkları çağrılara cevap veriyorlar.
Tigray, Haziran 2021'den beri abluka altında ve yaşam koşulları giderek kötüleşiyor.
Telefon hatlarının ve internet hizmetlerinin dünyanın geri kalanıyla bağlantımızı kesmesinin üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti.
Tigray dünyanın en izole edilmiş bölgesi. Bölgede savaş başlamasından bu yana 2.5 milyon insan yerinden edildi ve tahminlere göre 150 binden fazla insan side açlıktan hayatının kaybetti.
Bölgede yeteri kadar gıda olmadığı gibi var olanlar ise kara borsada ve fiyatları çok yüksek.
Tigray halkı Etiyopya hükümetinin barış istemediğine çok emin çünkü her gün insansız hava araçları sivil halkın üzerinde uçuyor ve rast gele bombalamalarına devam ediyor.
Kuşatma altındaki bölgede sağlık hizmetleri başta olmak üzere petrol ürünleri de bulunmuyor ve bu da var olan zorluğun daha da katlanarak büyümesine eden oluyor.
Afrika Birliği tarafından yazılan iyi niyet mektuplarına rağmen sebebi belli olmayan bir nedenden tekrar alevlene savaş ise kan dökmeye devam ediyor. Her iki taarafın birbirini suçladığı süreçte sivil halk acı çekmeye devam ediyor.