Cumhurbaşkanı Kays Said’in, Yüksek Yargı Konseyini fesheden ve onun yerine yeni bir konseyin oluşturulmasını öngören kararname Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kararname 31 maddeden oluşuyorken, 9. maddesinde “Hakimlerin grev yapması ve mahkemelerin normal işleyişini bozacak şekilde herhangi bir örgütlü eylemde bulunmaları yasaklanmıştır.” ifadelerine yer verildi.
Kararnamenin 20. maddesinde ise “Cumhurbaşkanı, mesleki görevlerini ihlal eden her hakimin, başbakan veya adalet bakanının gerekçeli raporuna dayanarak görevden alınmasını isteme hakkına sahiptir." kararı yer aldı.
CUMHURBAŞKANI SAİD'TEN YARGI DARBESİ
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 7 Şubat Pazartesi, Başbakan Necla Buden ile görüşmesinde, Yüksek Yargı Konseyinin feshedildiğini açıklamıştı.
Said, "Yüksek Yargı Konseyi feshedildi ama ben yargıya asla dokunmayacağım. Çözüm için bu kararı almak zorunluluk haline gelmişti." ifadelerini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı'nın Konseye ilişkin açıklamasının ardından birçok siyasi parti, yargı mensubu ve sivil toplum kuruluşu, yasal olmadığı gerekçesiyle karara tepki göstermişti.
"MEŞRU OLAN TEK YÜKSEK YARGI KURUMUYUZ"
Kays Said tarafından feshedilen Yüksek Yargı Konseyi, ülkedeki tek yasal yargı otoritesi olduğunu, bunun dışında oluşturulacak yargı organlarının yasal bir dayanağının bulunmayacağını bildirmişti.
Yüksek Yargı Konseyi, Cumhurbaşkanı Kays Said’in Konseyi feshetmesinin ardından yeni bir yüksek yargı konseyi oluşturulacağı açıklamasına tepki göstermişti.
Konsey tarafından yapılan açıklamada, "Yüksek Yargı Konseyi, meşruiyetini asıl kurucu otorite olan Tunus Parlamentosundan alan anayasal bir kurumdur. Ayrıca, mevcut yönetimin kendisine dokunmasına izin vermeyen bağımsız bir kurumdur. Konsey yerine oluşturulacak herhangi bir yargı organının yasal dayanağı yoktur." ifadelerine yer verilmişti.
CUMHURBAŞKANI DARBESİ
Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz'da ilan ettiği olağanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurmuş ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmıştı.
22 Eylül’de yeni kararnameler yayınlayarak yetkilerini genişleten Said yürütme organını da tamamen kendisine bağladı.
Said'in aldığı bu kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.
Ülkedeki siyasi ve sivil toplumdan birçok kesim Said'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve Tunus'un demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.
Tunus Cumhurbaşkanı, "siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 17 Aralık 2022'de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını duyurmuştu.