Tunus'ta muhalefetin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi, siyasilere ve gazetecilere yönelik gözaltıları Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle kınadı.
Tunus Ulusal Kurtuluş Cephesi, siyasilere ve gazetecilere yönelik gözaltılara ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.
Açıklamada, "25 Temmuz 2021 darbesine karşı çıkanların sesini kısmak için iktidar tarafından başlatılan gözaltı kampanyasını kınıyoruz. Gözaltı kampanyası, iktidarın başarısızlıklarını perdelemeyi hedeflemektedir. Yurt içinde ve yurt dışında devlete karşı komplo içerisinde oldukları gerekçesiyle yapılan gözaltılar Anayasa'ya aykırıdır." ifadelerine yer verildi.
Gözaltıların ülkedeki krizi daha da derinleştireceği vurgulanan açıklamada, gözaltına alınanların hemen serbest bırakılması çağrısı yapıldı.
Tunus'ta 13 Şubat'ta "devlet güvenliğine komplo" suçlamasıyla Nahda Hareketi eski yöneticilerinden Abdulhamid el-Celasi, İş ve Özgürlükler için Demokratik Blok Partisi yöneticilerinden Hiyam et-Turki ve iş adamı Kemal Latif gözaltına alınmıştı.
Nahda Hareketinden bu sabah yapılan açıklamada da Nahda Hareketi Genel Başkan Yardımcısı ve eski Milletvekili Nureddin el-Bahiri ile Mozaik FM Genel Yayın Yönetmeni Nureddin Butar'ın gözaltına alındığı duyurulmuştu.
SİYASİ KRİZ
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurmuş, iki ay sonra da yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını kendine bağlamıştı.
Said'in 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkış yol haritası" kapsamında ülkede 25 Temmuz 2022'de anayasa referandumu, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçim yapıldı.
Genel seçimlerin ilk turunda seçmenlerin sadece yüzde 11,22'sinin sandığa gitmesi, muhalefetin Cumhurbaşkanı Said'in meşruiyetini tartışmaya açmasına neden oldu.
Tunus'ta bazı kesimler, Said'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.