Tunus'ta Cumhurbaşkanı Said'ten yargı darbesi

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Kays Said, Başbakan Necla Buden Ramazan ile Kartaca Sarayı’nda görüştü.

Görüşmede konuşan Said, "Yüksek Yargı Konseyi feshedildi ama ben yargıya asla dokunmayacağım. Çözüm için bu kararı almak zorunluluk haline gelmişti." ifadelerini kullandı.

Ülkede yolsuzluğun önüne geçmek için bu kararın alındığını belirten Said, "Ülkede yolsuzluktan arınmayı sağlamak herkesin önünde eşit olduğu adil bir yargı ile sağlanabilir." dedi.

Cumhurbaşkanı Said, "birçok suçun cezasız kaldığını ve cezalandırılma korkusu olmadan bu suçların işlendiğini, suç işleyenlerin yargıya sızan iktidardaki partiler tarafından korunduğunu" iddia etti.

SAİD FESİH KARARINI 5 ŞUBAT’TA AÇIKLAMIŞTI

İçişleri Bakanlığına 5 Şubat'ta yaptığı ziyaret sırasında geçici bir kararname çıkararak Yüksek Yargı Konseyini feshetme kararı alacağını söyleyen Said, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Şu andan itibaren bu Konsey tarihe karıştığını bilsin. Konsey mevkilerin satıldığı yer haline geldi. Yargıçlar sadakate göre atanıyor. Onların yeri şimdi oturdukları yer değil, sanıkların durduğu yerdir."

Said’in Yüksek Yargı Konseyini feshetme niyeti olduğunu bildirmesinin ardından, başta yargı kurulları olmak üzere, Meclis ve ülkedeki birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinden söz konusu fesih kararının kabul edilmeyeceği açıklamaları gelmişti.

"YÜKSEK YARGI KONSEYİNİ FESHETMENİN HUKUKİ VEYA ANAYASAL GEÇERLİLİĞİ YOK"

Tunus Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Yusuf Buzahir, Cumhurbaşkanı Kays Said’in açıklamalarına karşılık, Konseyin feshedilmesinin hiçbir yasal dayanağı olmadığını belirtmişti.

Buzahir, Cumhurbaşkanı Said’in Yüksek Yargı Konseyini feshetme kararı alacağını duyurmasının ardından açıklamalarda bulunmuştu.

Konseyi kapatma çağrılarının meşru olmadığını belirten Buzahir, "Yüksek Yargı Konseyini feshetmenin hukuki veya anayasal geçerliliği yok, Konseyi feshetmek yasal değil. Konsey görevini yapmaya devam edecek." demişti.

Cumhurbaşkanı Said’in 25 Temmuz 2021'deki olağanüstü kararlarının ardından Konseyin işleyişine devam ettiğini ifade eden Buzahir, "O dönemde alınan kararlar devletin işleyişini yeniden sağlamayı amaçladığı için yargı mensupları ya da Konsey bu kararnamelere ilişkin bir açıklama yapmadı." diye konuşmuştu.

Parlamentonun çalışmalarının askıya alındığını hatırlatan Buzahir, “Meclisin feshedilmesi nasıl anayasa aykırı ise Yüksek Yargı Konseyinin feshedilmesinin de kanuni bir meşruiyeti yok." demişti.

Said'in bu kararı ülkedeki birçok kesim tarafından yönetimin yargıya müdahalesi olarak değerlendirilmişti.

BM’DEN YARGIYA SAYGI GÖSTERİLSİN ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM), Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Yüksek Yargı Konseyi'ni feshetmesinin ardından yargı sistemine "saygı gösterilmesi" çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, günlük basın bilgilendirmesinde, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Yüksek Yargı Konseyi'ni feshetmesinin "endişe kaynağı" olduğunu söyledi.

AB, SAİD’İN YÜKSEK YARGIYA MÜDAHALESİNDEN ENDİŞELİ

AB Komisyonu sözcülerinden Nabila Massrali ise Birliğin Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Yüksek Yargı Konseyi'ni feshetme kararından "kaygı duyduğunu" ve "yargı bağımsızlığının önemi" konusunda ısrarcı olduğunu söyledi.

Massrali, "Cumhurbaşkanı'nın Yargı Yüksek Kurulunun feshedilmesine ilişkin son açıklamaları da dahil olmak üzere Tunus'taki durumun gelişimini endişeyle takip ediyoruz." dedi.

ABD DE TEPKİ GÖSTERDİ

​ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Yüksek Yargı Konseyini feshetmesinden endişe duyduklarını belirtti, Tunus hükümetinin yargının bağımsızlığına "saygı göstermesi" çağrısı yaptı.

YÜKSEK YARGI KONSEYİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?

Yüksek Yargı Konseyi, yetkileri çerçevesinde yargının sağlıklı işleyişi ve yargının bağımsızlığını Tunus Anayasası ve uluslararası sözleşme hükümleri doğrultusunda güvence altına alan anayasal bir kurum olarak biliniyor.

Görevleri arasında, "bütçe taslağının görüşülmesi ve onaylanması, yıllık raporun görüşülmesi ve onaylanması, yargının sağlıklı ve bağımsız işleyişinin sağlanması için gerekli reformların önerilmesi, adaletin tesisi ve idaresine ilişkin kanun tasarıları ile teklifleri hakkında görüş bildirmek" yer alıyor.

CUMHURBAŞKANI DARBESİ

Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz'da ilan ettiği olağanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurdu ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdı.

22 Eylül’de yeni kararnameler yayınlayarak yetkilerini genişleten Said yürütme organını da tamamen kendisine bağladı.

Said'in aldığı bu kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.

Tunus Cumhurbaşkanı, "siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 17 Aralık 2022'de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını duyurmuştu.

Kays Said, 19 Ocak'ta da Yüksek Yargı Konseyi üyelerine tanınan imtiyaz ve maddi yardımları kaldırdığını duyurmuştu. Said'in bu kararı birçok kesim tarafından yönetimin yargıya müdahalesi olarak değerlendirilmişti.