Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesi, NATO zirvesinde gerçekleşen Biden-Erdoğan görüşmesi ve Moskova-Ankara ilişkilerindeki son gelişmeler, "Türkiye Batı'ya doğru bir eğilim mi sergiliyor?" sorusunu gündeme getiriyor. Uzmanlar, bu gelişmelerin Rusya ile olan ilişkilerde büyük bir kopma oluşturmasa da, belirli bir "ince ayarlama"ya işaret ettiğini düşünüyor.

YEŞİL IŞIK VE BİR GÖRÜŞME

İsveç'in NATO üyeliğine son ana dek olumsuz bir duruş sergileyen Türkiye, süren diplomatik çabaların sonunda yeşil ışık yaktı. ABD Başkanı Joe Biden, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşen "tarihi" niteliğindeki NATO zirvesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede "Diplomasi çabanız ve cesaretiniz için teşekkür ederim" dedi.

F-16 TALEBİNE YENİDEN YÖNELME

Washington'da Türkiye'nin F-16 talebi konusunda gündem hareketlendi. F-16 satışında son sözü verecek olan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu'nun Demokrat Partili Başkanı Bob Menendez, "Biden yönetimi Türkiye'nin komşularına karşı saldırganlığını durdurmanın bir yolunu bulabilirse, bu durum son aylarda sakin olmuştur, ancak bu durum kalıcı bir gerçeklik olmalıdır" şeklinde konuştu.

YENİ STRATEJİK DÜZENLEMELER

VOA Türkçe'ye konuşan uzmanlar, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine daha fazla direnmemesi konusunda Biden ve Erdoğan arasında hem telefonla hem yüz yüzey gerçekleşen görüşmelerin etkili olduğuna inanıyor. Ayrıca, Yunanistan ve Türkiye ile birlikte Akdeniz ve güvenlik konularına yönelme imkanı ve Biden yönetiminin Türkiye'nin F-16 talebi konusunda Kongre ile işbirliği yapma taahhüdü de etkenler arasında.

RUSYA İLE İLİŞKİLER

Türkiye'nin S-400 füze savunma sistemi satın aldığı Rusya ile derinleşen ilişkiler, Ukrayna'nın işgalinin ardından Batı'da rahatsızlık yarattı. Ankara, Moskova'ya uygulanan yaptırımlara katılmadı, ancak Kiev'e silahlı insansız hava aracı sağladı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin NATO zirvesinden önce Türkiye'yi ziyareti de bu dönemde gerçekleşti.

MOSKOVA'NIN TUTUMU

Kremlin ise, NATO'nun genişlemesini kendine yönelik bir tehdit olarak görüyor ve Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından gelen açıklamaları küçümsüyor. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye'nin Batı'ya yönelme hakkı olduğunu, ancak Avrupa'da kimse tarafından kabul görmediğini belirtiyor.

UZMANLARIN GÖRÜŞÜ

Uzmanlar, yaşanan bu gelişmelerin Rusya ile ilişkilerde çok ciddi bir kırılma olmasa da, "hafif düzeyli bir ayar" olduğu konusunda hemfikir. Ayrıca, Türkiye'nin ABD ve NATO ile ilişkilerini tehlikeye atmadan, çıkarları doğrultusunda durumu dengelemeye çalışacağı da belirtiliyor. Özellikle Batı ülkelerinin yaptırım uyguladığı bir dönemde Rusya açısından Türkiye'nin önemli bir ekonomik çıkış yolu olabileceği de dile getiriliyor.