Necmettin Erbakan, Cumhuriyet’in ilanından 3 yıl sonra, 29 Ekim 1926’da Sinop’ta dünyaya geldi.

Adana'nın Kozan ve Saimbeyli bölgesinde yaşamış olan Kozanoğullarından Mehmet Sabri Bey ve Sinop'un tanınmış ailelerinden birinin kızı olan Kamer Hanım, yeni doğan çocuklarına “dinin yıldızı” anlamına gelen Necmettin ismini verdi.

Ağır ceza hakimi olan babasının görevi dolayısıyla çocukluğu muhtelif şehirlerde geçen Erbakan, Kayseri’de başladığı ilkokulu Trabzon’da bitirdi. Orta eğitimini İstanbul Erkek Lisesi'nde tamamladı.

LEOPARD TANKININ MOTOR TASARIMINDA ÇALIŞTI

Okullarını birincilikle bitirmesi ve üniversiteye sınavsız giriş hakkı kazanmasına rağmen sınava giren Erbakan, üstün başarı elde ederek üniversite öğrenimine ikinci sınıftan devam etti.

1948 yılı yaz döneminde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Fakültesi’nden rekor bir diploma notuyla mezun oldu. Aynı yıl üniversitede asistan olarak görev yapmaya başladı.

Yeterlilik tezinden sonra ilmi araştırmalar yapmak üzere 1951 yılında Almanya’ya gitti. Aachen Teknik Üniversitesi'nde Alman ordusu için araştırma yapan DVL Araştırma Merkezi’nde başarılı çalışmalara imza attı. Leopard 1 tankının motor tasarımında başmühendis olarak çalıştı.

Aachen Teknik Üniversitesi'nde çalıştığı 1,5 yıl süre içerisinde, bir tanesi doktora tezi olmak üzere 3 tez hazırlayan Erbakan, Almanya Ekonomi Bakanlığı için motorların daha az yakıt yakmaları konusunda araştırmalar yaptı, dizel motorlarda püskürtülen yakıtın nasıl tutuştuğunu matematiksel olarak izah etti.

TÜRKİYE’NİN EN GENÇ DOÇENTİ OLDU

II. Dünya Harbi'nden sonra Alman üniversitelerinde görev yapan ilk Türk bilim insanı olan Erbakan, 1953 yılında doçentlik imtihanını vermek üzere İstanbul'a geldi. İmtihanı başarıyla geçen Erbakan, 27 yaşında Türkiye'nin en genç doçenti oldu.

Türkiye’ye döndükten sonra yerli ve milli imkanlarla bir motor fabrikası kurulması gerektiğini belirten Erbakan, 1956 yılında 200 ortaklı Gümüş Motor AŞ'yi kurdu ve bugün “Pancar Motor” olarak bilinen motoru üretti.

1960 yılında Ankara'da yapılan Sanayi Kongresi'nde Gümüş Motor'un yaptığı imalatları sunan Erbakan, yeni hedefinin yerli otomobil yapmak olduğunu belirtti. Büyük ilgi gören bu fikir üzerine Eskişehir Demiryolları CER atölyesinde "Devrim Otomobili" adıyla ilk yerli otomobil imal edildi.

ERBAKAN’IN SİYASET YILLARI VE 28 ŞUBAT SÜRECİ

Devlet erkanının sanayi alanına yeterli ilgiyi göstermemesi ve çeşitli engellemelerle karşılaşması üzerinde siyasete atıldı. 1969 seçimlerinde bağımsız milletvekili olarak TBMM'ye girdi.

24 Ocak 1970 yılında Milli Görüş Hareketi'nin ilk partisi olan Milli Nizam Partisi'ni kurdu. MNP’nin antidemokratik bir biçimde kapatılmasının ardından sırasıyla Milli Selamet ve Refah Partilerini kurdu.

Eylül 1987'de yeniden siyasi haklarını elde eden Erbakan, Refah Partisi genel başkanlığına seçildi. 1995 Genel Seçimleri’ne katılan Erbakan’ın seçimden birinci parti olarak çıkması ve hükümeti kurma görevinin doğal adayı olarak tebarüz etmesi, dönemin yerleşik sistemini rahatsız etti.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, tüm engellemelere rağmen 28 Haziran’da hükümeti kurma görevini Erbakan’a verdi. Erbakan, 7 Temmuz’da güvenoyu alarak Türkiye'nin 54. Hükümetin başbakanı oldu.

İSLAM BİRLİĞİ’NİN İLK NÜVESİNİ TEŞKİL EDEN D8’İ KURDU

Erbakan, hükümet aleyhine yürütülen mitingler, açıklamalar, karalama içerikli yayınlar sürerken özellikle ekonomi ve dış politika alanında pozitif açılımlar sağladı. İktisadi olarak halkın refah seviyesi yükselirken, İslam Birliği’nin ilk nüvesini teşkil eden D8 Projesi’ni hayata geçirdi.

28 Şubat 1997’de yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, askerlerin öne sürdüğü “irtica ile mücadele” konusundaki eylem planları ve alınması gereken kararlara dair dayatmalara karşı çıktı. Söz konusu olay, daha önceki müdahalelere benzemediği için de “postmodern darbe” olarak adlandırıldı.

Zannedildiğinin aksine Erbakan, MGK toplantısının ardından değil, koalisyon protokolü icabı başbakanlığı Tansu Çiller’e devretmek üzere Temmuz 1997’de istifasını sundu.

Takip eden süreçte Refah Partisi, 1998 yılında “irticai faaliyetlerin” odağı haline geldiği iddiasıyla kapatılırken, Erbakan’ın siyaset yapması 5 yıl yasaklandı. Engellemelerin kalkmasının ardından Saadet Partisi genel başkanlığına seçilen Erbakan, 27 Şubat 2011’de vefat etti.