Türkiye'nin NATO'da İsveç'e destek verme kararı, dünya basınında geniş bir yer buldu. Bu önemli kararın ardında yatan sebepleri çözümlemek, tüm dünya liderlerinin bir numaralı gündemi oldu.

YANKILAR SÜRÜYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu önemli kararı, Katar merkezli Al Jazeera tarafından "Türkiye, İsveç'in NATO üyeliği konusundaki tutumunu neden değiştirdi?" başlığı ile ele alındı. Haberde, Türkiye'nin kilit koşullarda destek aldığına dikkat çekildi: 'Ankara, ABD'den F-16 satın almaktan Avrupa'nın Schengen bölgesine vizesiz seyahat etmeye kadar uzanan kilit koşullarda destek aldıktan sonra Stockholm'ün hedefini destekliyor.'

F-16 MÜCADELELERİ

CNN International ise Washington'un İsveç'in NATO üyeliğini ve F-16'ları Türkiye'ye sokma çabalarını öne çıkaran bir haber yayımladı. Bu sürecin ardında yoğun bir diplomatik çaba olduğu belirtildi.

ZAFERİN ANAHTARI

Middle East Eye (MEE) ise "F-16'lar ve Kanada'nın silah ambargosunun kaldırılması Erdoğan'ın onayını aldı" başlıklı bir haberle okuyucularını bilgilendirdi. Haberde, "ABD'nin savaş uçakları konusundaki güvenceleri ve Ottawa'nın silah yasağını kaldırması, Türk cumhurbaşkanının fikrini değiştirmesinin başlıca nedenleriydi" denildi.

TÜRKİYE BÜYÜK TAVİZ ALDI

Business Insider ise Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılmasına izin vererek ABD'den F-16 savaş uçakları da dahil olmak üzere bir dizi taviz aldığını belirtti. İsveç'in bazı teröristleri iade etmeyi de kabul ettiği de habere ek olarak bilgi verildi.

F-16 SÖZÜ

İngiliz Financial Times, "ABD, F-16 jetlerinin Türkiye'ye devri ile 'ilerlemeye niyetli' olduğunu söyledi" başlığı ile haberi ele aldı. Bu durum, Ankara-Washington hattındaki müzakerelerin önemli bir parçası oldu.

KRİTİK GÖRÜŞME

Bu kararın yankıları sürerken, Yunan basını, bugün gerçekleşecek olan Erdoğan - Miçotakis görüşmesine odaklandı. Kathimerini, "Yunanistan başbakanının 16 ay sonra Vilnius'taki NATO Zirvesi'nde Türkiye cumhurbaşkanı ile görüşmesi, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde yeni bir faslın açılması için gerçek bir andır" dedi.

TÜRKİYE'NİN KARARLIĞI SORGULANIYOR

Ethnos, "Toplantının ivmesi olumlu, ancak Ankara'nın sayfayı çevirmeye gerçekten kararlı olup olmadığı henüz belli değil" yorumunu yaptı. Miçotakis ve Erdoğan'ın ikili ilişkilerin normalleştirilmesi/yeniden tanımlanması için bir yol haritası ve pozitif gündeme odaklanacağını yazdı.

İLİŞKİLERİN YENİDEN TANIMLANMASI

Haberde, "Normalleşme sürecinin başarıya ulaşması için her iki tarafın da söylemlerden, fobilerden, sendromlardan, aşırı pozisyonlardan ve elbette iddialardan vazgeçmesi gerekecektir" denildi. Bu, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin geleceği açısından önemli bir adım olabilir.